Een lekkere gezonde snack is artisjok! Ook weer eens wat anders dan de standaard worteltjes en radijsjes bij de borrel. En we zitten middenin het artisjokkenseizoen dus ze zijn overal volop verkrijgbaar.

Ik kan zo’n hele artisjok easy in mijn eentje op. Plukken tot het laatste blaadje, dan de haren verwijderen en op naar het hart. Wat mij betreft is dat het lekkerste deel van de hele artisjok. Als je het kan weerstaan kan je het hart ook bewaren voor door de sla, op een pizza of maak er een lekkere tapenade van. Fijne zaterdag!

Artisjok
– grote artisjok;
– citroen;
– 1/2 el mosterd;
– 1 el balsamico;
– 2 el olijfolie;
– peper & zout.

Verwijder de buitenste harde bladeren van de artisjok, knip eventueel de harde puntje weg en snijd de steel eraf. Snijd de citroen door de helft en wrijf de afgesneden steel hiermee goed in. Dit voorkomt namelijk dat de artisjok bruin gaat worden.

Vul een pan met water, zodat de artisjok volledig onder water kan staan. Knijp de citroenen in het water uit en leg de citroenen erin. Dan de artisjok erbij en breng het water aan de kook. Kook de artisjok voor ongeveer 45 min. Zorg dat de artisjok tijdens het koken de hele tijd goed onder water blijft staan. Als de blaadjes makkelijk los laten en het vruchtvlees zacht is dan is de artisjok klaar.

Maak ondertussen een sausje van de mosterd, balsamicoazijn en de olijfolie. Goed roeren en op smaak brengen met peper&zout. Je kan het sausje wat zoeter maken met een beetje honing of wat romiger door er een beetje (halfvolle) mayonaise doorheen te roeren.IMG_5206.JPG