Lange tijd had ik een behoorlijke afkeer voor pannenkoeken. Vroeger vond ik ze heerlijk en zeker pannenkoeken met spek en appel. Misschien een rare combinatie voor sommigen, maar het was mijn lievelings. En aangezien ik niet echt een zoetekauw ben, doet of deed een pannenkoek met stroop of suiker mij weinig tot niets. Tot ik bij een pannenkoekenhuis ging werken. Het was weliswaar van korte duur, maar die geur vergeet ik nooit meer. Na het werken kon je douchen tot je erbij neer viel. Wat je ook deed de baklucht bleef om je heen hangen. Ik zal jullie de verdere details besparen, maar het werken in het pannenkoekenhuis heeft pannenkoeken lange tijd uit mijn eetpatroon verbannen. Tot voor kort. Het begon toch te kriebelen en ik was wel benieuwd of ik mijn “traumatische” ervaring was vergeten.

Ik besloot speltpannenkoeken te maken, een gezondere versie van de normale pannenkoek. Ik maakte een tijdje geleden al boekweitpannenkoeken en dat vond ik toen ook lekker. Ik stond te popelen om het beslag in de pan te gieten. Het was wel even wennen en de eerste 2, ok 5 pannenkoeken kon ik weggooien. Daarna ontstonden er perfecte, dunne pannenkoeken. Ik ben mijn angst kwijt. Kom maar op met nog zo’n stapel speltpannenkoeken. Enjoy your cheat!

Speltpannenkoeken (4 personen)
– 4 eieren
– 250 gr speltmeel;
– 500 ml geitenmelk
– olijolie; en
– snufje zout.

Doe de speltmeel met de helft van de geitenmelk in een grote kom en mix alles door elkaar totdat er glad beslag ontstaat. Mix er daarna één voor één de eieren doorheen. Als de eieren mooi door het beslag zijn opgenomen giet je de resterende melk erbij. Nog even mixen met een snufje zout en je beslag is klaar.

IMG_5249.JPG

Verhit wat olijfolie in de pan en bak stuk voor stuk de pannenkoeken. Wip de pannenkoeken als de pannenkoek een beetje los laat om. Vergeet niet dat de eerste pannenkoeken standaard mislukken. Ik gebruik per pannenkoek erg weinig beslag, want ik vind speltpannenkoeken hoe dunner hoe lekkerder. Hieronder vind je wat tips voor lekkere dingen erop of erin. Enjoy your cheat!

IMG_5248.JPG

1. Speltpannenkoek met geitenkaas, Seranoham en komkommer.

IMG_5251.JPG

2. Leg wat plakjes kaas bij het beslag in de pan en bak de kaas mee. Na afloop lekker bestrijken met sambal.

IMG_7565

3. Roerei met uitgebakken spek.

IMG_5250.JPG