Een perfecte avond begint met een goed glas wijn gevolgd door een heerlijk diner. Als het ook nog eens een zondag is dan heb je wel een top afsluiting van de week. En dat hadden Thole en ik een kleine twee weken geleden. Wijnbar Vyne en restaurant Envy liggen bijna naast elkaar op de Prinsengracht. Bij Vyne heb ik regelmatig een glas wijn gedronken, maar op de één of andere manier heb ik nog nooit bij Envy gegeten. Die kan ik gelukkig nu van mijn foodbuckitlist afstrepen. Is het je trouwens ooit opgevallen dat beide namen een mix van dezelfde letters zijn?

Aan het einde van de zondagmiddag fietsen we samen richting de Prinsengracht. De avonden worden al wat korter en het wordt steeds frisser buiten. Thole en ik zijn echter niet van suiker en we genoten met een dikke sjaal om nog even van de laatste avondzon op het terras bij Vyne. We kregen een kleine wijnproeverij van 3 verschillende soorten witte wijn (je krijgt 3 halve glazen voor € 13,–). We begonnen met een glas pinot grigio van het huis Ludwig Hiedler, gevolgd door een grüner veltliner van Alois Lageder en we sloten de wijnproeverij af met een glas viognier van Corette. Ondertussen snoepten we van de gebrande cashewnoten en krokante gamba’s. De viognier was echt mijn favoriet en het liefst had ik de hele voorraad van Vyne meegenomen. Ik vind het een erg fijne plek om te genieten van een goed glas wijn. Vyne heeft een uitgebreide wijnkaart en ze serveren daarnaast verschillende soorten bites. Kortom, een goed begin van de avond.

IMG_5502.JPGIMG_5503.JPG

Inmiddels werd het toch wel erg koud buiten en we wandelden rustig door naar Envy een paar deuren verder. Ik houd ervan als je de keuken in kan kijken en bij Envy loop je gewoon bij de ingang letterlijk langs de open keuken. Even stiekem spieken waar de chefs mee bezig zijn. We werden meteen vriendelijk door Vagarsh ontvangen en naar onze tafel gebracht. Vagarsh stelde voor de chef een keuze te laten maken uit het menu en wij stemden daar uiteraard gelijk mee in. Hoe meer we kunnen proeven hoe beter. Een fles viognier erbij en we hoefden niet meer na te denken, we lieten ons compleet verrassen.

De eerste ronde was een prosciutto di Parma, Brandt & Levie rozemarijn en brood met truffelcrème. Als charcuterielovers maak je ons hier natuurlijk heel blij mee. De tweede ronde kregen we mosselen in het zuur met wortel, dille en radijs – Hollandse Nieuwe met een salade van krab en koolrabi – oester ceviche met komkommer, gebrande ui en yoghurt. Het lijken wel drie schilderijtjes die op tafel staan. Het ziet er zo mooi uit dat je er bijna geen hapje van durft te nemen. Natuurlijk doen we dat wel en zijn we verrast door de smaakexplosie en de smaken die zo goed bij elkaar passen. Wow!

IMG_5493.JPGIMG_4949.JPG
IMG_5495.JPGIMG_5494.JPG

Op naar ronde 3: gebakken paling met rode biet en aardpeer & coquilles met koolrabi, merengue van bier en limoen. In eerste instantie had ik een gerecht zoals gebakken paling misschien niet besteld, achteraf bleek het heel anders te zijn dan ik in gedachten had. Het is om die reden maar goed dat we ons lieten verrassen, want op die manier ontdek je juist nieuwe lekkere dingen. En de coquilles, oh my, die waren echt mijn favoriet!

IMG_5499.JPG
IMG_5497.JPGIMG_5498.JPG

De laatste ronde kregen we foie gras met kersen en brioche & entrecote met crème van gepofte ui en doperweten. Envy moet geweten hebben dat foie gras mijn guilty pleasure is. En gebakken foie gras met brioche, don’t say more!

IMG_5501.JPGIMG_5500.JPG

Ik ben blij dat ik eindelijk bij Envy heb gegeten. De sfeer, de bediening en de plaatjes op het bord het was een heerlijke avond. I’ll be back.

Vyne – Prinsengracht 411 – website
Envy – Prinsengracht 381 – website