Maandag vind ik niet altijd de fijnste dag. Het is het begin van de week, het weekend duurde te kort en het liefst verdwijn ik dan nog even een paar uur langer onder het dekbed. Het nadeel is dat ik mezelf vaak vrijdag te vroeg weekend geef waardoor er nog genoeg ligt te wachten dat gedaan moet worden. Even blijven liggen is dus geen optie. Veel belangrijker betekent de maandag ook koken met de boys van Koken met Aanbiedingen. En dat vrolijkt me sowieso op!

Gisteren maakte ik een quiche met blauwe kaas & peren. De peren op de bovenkant worden in de oven een beetje gekarameliseerd en dat geeft me toch een heerlijke smaak. Gelukkig voor Gijs had ik maar een klein hapje geproefd, want die heeft ’s avonds de rest van de quiche opgegeten.

Niet de meest gezonde hap die je maar kan bedenken, maar oh zo lekker. En een beetje comfort food zo op z’n tijd kan geen kwaad. Eet de quiche in ieder geval met een frisse, groene salade!

Quiche met blauwe kaas & peren (4 personen)
– +/- 4 vellen bladerdeeg (ligt beetje aan de grootte van de vorm of ovenschaal);
– 125 gr blauwe kaas;
– prei;
– 1 peer;
– 2 eieren;
– 150 ml;
– peper & zout; en
– olijfolie.

1. Ontdooi de vellen bladerdeeg en vet een ovenschaal in met een beetje olijfolie of roomboter. Verwarm de oven voor op 200 gr.

2. Was de prei en snijd deze vervolgens in dunne ringetjes. Verhit wat olijfolie in de pan en bak hierin de prei. Voeg na ongeveer 5 min de kookroom (light) toe. Snijd de korst van de blauwe kaas en snijd in stukjes. Voeg de blauwe kaas toe aan de pan en laat de kaas smelten. Breng op smaak met peper & zout. Draai het vuur uit als de kaas gesmolten is.

4. Plak de vellen bladerdeeg aan elkaar en bekleed hiermee de ovenschaal. Schil de peer en snijd in schijfjes. Kluts de eieren in een apart bakje en voeg toe aan het preimengsel.

5. Schenk het preimengsel in de ovenschaal en bedek met de stukjes peer. Schuif de ovenschaal voor ongeveer 25 min de oven in. Als de quiche te snel gaat of te bruin wordt draai de oven dan wat lager, zodat de quiche van binnen goed kan stollen.

KMA 001