Indisch eten is er bij mij met de paplepel ingegoten. Mijn omi heeft tot haar 13de in Indonesië gewoond en alle eetgewoontes overgedragen op mijn moeder die het weer doorgaf op mijn broertje en mij. Als er iemand jarig is, er Sinterklaas wordt gevierd of gewoon wanneer er wat leuks is gebeurd, dan staat er binnen no time een volledige Indische rijsttafel op tafel. Daarnaast is sambal onmogelijk weg te denken in mijn dagelijkse eetgewoontes. Soms denk ik zelfs dat mam het al in mijn eerste prakjes verwerkte?!?

Nee, deze gado gado is (helaas) geen traditioneel recept, maar gewoon zoals ik het lekker vind. Homemade pindasaus erbij en simpelweg genieten. Gelukkig waren de jongens van Koken met Aanbiedingen ook tevreden met het resultaat.

Gado gado (4 personen)
– Chinese kool
– 500 gr snijbonen
– 300 gr rijst
– 125 gr taugé
– komkommer
– 2 eieren
– rode peper
– knoflookteen
– 3 volle el pindakaas van goede kwaliteit
– 1 el sojasaus
– stuk gember ter grootte van je duim
– 2 limoenen (rasp van 2, sap van 1
– 2 el sambal
– zak kroepoek
– 4 el gebakken uitjes

Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking en voeg zout toe. Breng een tweede grote pan met water en zout aan de kook. Doe de eieren met water in een steelpannetje, breng het water aan de kook en kook de eieren 5 min.

Verwijder de schil van de gember en pel de knoflookteen. Meng voor de pindasaus in een hakmachine de pindakaas, rode peper, knoflookteen, sojasaus, gember, rasp van 2 limoenen, sap van 1 limoen en 1 el sambal.

Snijd ondertussen de snijbonen in stukjes. Snijd daarna de Chinese kool fijn. Doe als eerste de snijbonen in de pan met kokende water. Haal ze er na 3 min weer uit. Spoel af met koud water om het kookproces te stoppen. Hang daarna de taugé en de Chinese kool even kort in het kokende water en spoel daarna eveneens af met koud water. Snijd de komkommer in lange repen.

Giet ondertussen de eieren af en snijd in vieren. Verwarm de pindasaus met een beetje warm water erbij op. Breng eventueel op smaak met peper & zout.

Verdeel de rijst over 4 kommetjes. Leg daarop de Chinese kool, taugé, snijbonen, komkommer en ei. Schep de pindasaus eroverheen en maak af met de gebakken uitjes en kroepoek.

IMG_6341-0.JPG