Ik kan me de eerste keer dat ik cannelloni at nog goed herinneren. In Oegstgeest, mijn geboorteplaats, is één Italiaans restaurant genaamd Bella Donna. Niet te vergelijken met de houtovens en high quality Italianen die wij tegenwoordig gewend zijn, maar gewoon een buurtrestaurant met een eigenaar die met een vaag soort Italiaans accent spreekt. Standaard at ik daar een pizza Margherita of Hawai. De overige gerechten van de kaart liet ik links liggen. Tot de dag dat ik mijn stoute schoenen aan trok en iets anders bestelde. Het werd cannelloni en ik was aangenaam verrast. Inmiddels zijn we ruim 15 jaar verder en heb ik meerdere malen cannelloni gegeten. Die eerste ervaring zal ik echter nooit vergeten.

De cannelloni, oftewel grote pijpen, vul ik voor Koken met Aanbiedingen deze week met spinazie en ricotta. Wat ook erg lekker is om een handje geroosterde pijnboompitjes en een plukje verse basilicum toe te voegen. Liever geen vega, voeg dan wat gehakt toe. Enjoy!

Cannelloni met spinazie & ricotta (4 personen)
– 250 gr cannelloni of verse lasagnebladen
– 450 gr spinazie
– 250 gr ricotta
– bol buffelmozzarella
– 500 gr (verse) pastasaus (zie recept)
– rode ui
– knoflookteen
– olijfolie
– peper & zout

1. Verwarm de oven voor op 200 gr. Pel en snipper de ui.

2. Verhit 1 el olijfolie in een koekenpan en fruit hierin de ui en knoflook. Voeg na 2 minuten de spinazie toe en bak de spinazie totdat alles is geslonken. Voeg daarna de ricotta toe en meng het geheel goed door elkaar. Breng op smaak met peper & zout.

3. Vul de cannelloni met het spinazie- en ricottamengsel, gebruik hiervoor een lepel. Schenk de helft van de pastasaus in een ovenschaal en leg hierop de rolletjes cannelloni. Verdeel daarna de andere helft van de pastasaus eroverheen.

4. Scheur de mozzarella in stukken en bedek hiermee de cannelloni. Bestrooi nog met wat peper & zout. Schuif de cannelloni voor ongeveer 20 min in de oven.

KmA