Toen ik een paar jaar geleden voor het eerst naar Brussel ging begrepen de meeste vrienden mijn keuze niet. Ik begreep daarop hun reactie weer niet. Waarom zou Brussel niet leuk zijn? Gelukkig bleek het achteraf een uitstekende keuze te zijn geweest. Sterker, dit jaar gingen we weer. Ik houd van deze oude stad. De overwegend Franstalig sprekende Brusselaren geven je nog meer het gevoel dat je in het buitenland zit. Ik moet jullie om die reden dan ook overtuigen om af te reizen naar Brussel voor een heerlijk weekendje weg.

Naast de prachtige binnenstad en mooi winkels kan je er behoorlijk goed eten. Wij lunchten bij Chez Rachel, een klein zaakje gelegen in de wijk Fonteinas, met een kaart vol bagels en burgers. Thol ging voor de “Chuck” burger en ik koos de “Britney Spears” bagel. Zorg dat je er met een lege maag naartoe gaat want de porties zijn huge en je wilt geen hap laten liggen. Deze buurt zit trouwens vol met kleine boutiques en andere leuke winkeltjes.

IMG_6936.JPG

Aan het einde van de dag strijk je neer op het Sint-Kathelijneplein bij “Noordzee” voor een fles wijn en minstens één portie garnalenkroketten. In de late middagzon sta je te genieten van allerlei lekkere hapjes. Ben je meer van tapas? Loop dan naar de overkant en bestel bij ABC Mateos de croquettes “Bacalao”. Op het plein is ook de “Mojito Mobile Tour” te vinden, een klein rood karretje die verschillende cocktails op straat verkoopt. Hoezo hebben wij dit niet in Amsterdam?

IMG_6478.JPG
IMG_6937.JPG

Na onszelf even te hebben opgefrist vertrokken we naar Émile Bistro. Op dit moment één van de hipste tentjes in Brussel. Reserveer op tijd want ze zitten elke avond bomvol. We werden met een warm onthaal ontvangen en meteen begreep ik waarom het hier elke avond vol zit. Het is een oude bruine kroeg waar een nieuw leven is ingeblazen, een uitgebreide kaart en ontzettend vriendelijk personeel. Met deze drie kenmerken kan het ook bijna niet misgaan.

Als voorgerecht kreeg ik de foie gras en Thol ging voor de cocquilles. Nog een positief feit is dat ze bij Émile Bistro niet te zuinig zijn met de porties. We hebben tot de laatste hap zitten smullen. Op naar het hoofdgerecht. We deelden de steak tartaar en de boeuf maturé. De steak tartaar, een van mijn lievelingsgerechten, was echt heerlijk op smaak en ontzettend mals. De boeuf maturé aten we voor het eerst. Het blijkt een stuk vlees te zijn dat 49 dagen is gerookt op hooi en beuken. Het heeft ergens iets weg van een hele goede carpaccio. Wow, ook het hoofdgerecht was verrukkelijk. Buiten was het nog aangenaam en we dronken op het terras een cocktail en aten het toetje van het huis. Wat een super avond in een super restaurant. Echt een aanrader!

IMG_6493.JPGIMG_6512.JPGIMG_6514.JPG

Helaas moesten wij de volgende ochtend alweer vroeg terug naar Nederland. Brussel staat namelijk bekend om haar brunchtentjes. Heel Brussel loopt op zondag uit om ergens te gaan brunchen. Volgende keer blijven we zeker ook de zondag hangen.