Misschien hebben jullie op mijn Instagram of Facebook de laatste tijd al een paar keer van die prachtige planken voorbij zien komen. De planken zijn afkomstig van het merk Original Vineyards en worden in Nederland exclusief verkocht door House of Originals. Het bedrijf van twee jonge ondernemers met een passie en interesse voor mooie, authentieke en handgemaakte producten van hoge kwaliteit. Emmelot, één van de eigenaressen, ken ik al een tijdje. Toen we tijdens een koffie zaten te kletsen ontstonden er mooie ideeën. Één van die ideetjes eindigde in een zondagmiddag met wijn en borrelhappen, uiteraard gepresenteerd op de planken van Original Vineyards. Inmiddels kan ik niet meer zonder mijn plank en nodig ik het liefst dagelijks mensen uit voor de borrel.

De planken van Original Vineyards komen uit Zuid-Afrika en zijn gemaakt van oude wijnvaten. Emmelot maakte samen met haar vriend en partner Arne een reis door Zuid-Afrika en kwamen terug met het idee om producten en merken waar zij mee in aanraking komen naar Nederland te halen. Naast de planken verkopen ze ook hele gave riemen van Mr Tuy. Wat mij betreft komen ze met nog meer mooie producten en merken!

IMG_6923.JPG

Een plank van Original Vineyards is in mijn ogen het ideale cadeau voor Sint of kerst, maar natuurlijk ook voor elke verjaardag. Om alvast een beetje in de feeststemming te komen hebben House of Originals en ik samen 3 borrelhappen bedacht.  Met deze happen heb je een mooi begin van een heerlijke borrelplank. Nog wat worteltjes, olijven en hammetjes erbij en de feestdagen kunnen beginnen. Uiteraard ook uitermate geschikt voor doordeweekse dagen en weekenden. Hieronder vind je de recepten voor de Franse Kippenkluifjes, Pan con tomate en het Feestbrood.

 

IMG_7443.JPG

Franse kippenkluifjes (4 personen)
– 12 kippenkluifjes
– 3 el grove mosterd
– 2 el honing
– plukje tijm
– optioneel 1 el mosterdzaadjes
– peper & zout
– olijfolie

Marineer de kippenkluifjes in de mosterd, honing, blaadjes tijm, mosterdzaadjes, 2 el olijfolie en peper & zout. Hussel het geheel goed door elkaar en laat in de ijskast zo’n 30 min marineren.

Zet daarna de oven aan op 225 gr. Leg de kippetjes met de velkant naar boven op een ovenschaal. Schuif daarna de kippenkluifjes voor zo’n 40-45 min de oven in. Draai ze halverwege even om, zodat beide kanten lekker knapperig worden.

IMG_7160.JPG

Naast de kippenkluifjes is mijn nieuwe verslaving de “pan con tomate”. Een Spaanse tapas die echt zo makkelijk te maken is en oh zo verrukkelijk. Eet de pan con tomate gewoon zo of met een stukje Seranoham erop. Mmmm!

Pan Con Tomate (4 personen)
– zuurdesem- of speltstokbrood
– 2 grote tomaten
– olijfolie
– peper & zout

Snijd het stokbrood in schuine stukken. Bedruppel met een beetje olijfolie en grill om en om in een grillpan, tostiapparaat of grill machine. Als het stokbrood lekker knapperig is en er mooie grill strepen op staan dan zijn de broodjes klaar.

Halveer ondertussen de tomaten en rasp de tomaten met een grote rasp. Vang hierbij het sap/rasp van de tomaat op in een bakje. Breng op smaak met peper & zout.

Verdeel de tomaat over de gegrilde stokbroodjes en je pan con tomate is klaar.

De derde borrelhap heeft niet echt een naam, maar het is net een “party on a plate“, vandaar dat we het Feestbrood noemen. Je kan het brood vullen met wat je maar wilt, maar deze combinatie is op dit moment wat mij betreft wel de lekkerste.

IMG_7275.JPG

Feestbrood
– ciabatta
– stuk boeren belegen of oude kaas
– rode ui
– Italiaanse kruiden
– olijfolie
– peper & zout

Verwarm de oven voor op 200 gr.

Snijd de ciabatta diagonaal door, zodat er ruitjes ontstaan. Let daarbij op dat je de ciabatta niet helemaal doorsnijdt. Snijd de rode ui door de helft en in dunne ringetjes. Schaaf genoeg plakjes kaas.

Stop de rode ui en de kaas in de opengesneden stukjes. Strooi er wat peper & zout en de Italiaanse kruiden overheen. Beetje olijfolie over de ciabatta en schuif zo’n 10 min de oven in. In ieder geval tot de kaas lekker gesmolten is.