H E L P! Ik wist deze week gewoon echt geen recept te bedenken voor Koken met Aanbiediningen. Ik heb het weleens zwaar gehad, maar nog nooit dat ik blanco was. Ik kon niks, maar dan ook niks bedenken. Met de staart tussen mijn benen appte ik vanochtend naar Jordy dat ik het deze week even niet zag zitten. Gelukkig doken zij meteen in de aanbiedingen en kreeg ik wat hulp van Isabelle. Met een twist van mezelf werd het uiteindelijk een tarte tatin met courgette, peer en gekarameliseerde rode ui. Haha, valt het jullie al op dat karameliseren mijn ding is tegenwoordig.

Pfff, wat vervelend als je even geen inspiratie hebt. Gelukkig kwam de feeling tijdens het kokkerellen weer terug en was de tarte tatin goed geslaagd. Je kan de tarte tatin eten met een grote bak sla, maar het is ook bijzonder lekker als voorgerecht. De combinatie van de zoete peer en hartige courgette was echt super. En niet bang zijn, was ik namelijk wel, het omkeren gaat echt goed.

Tarte tatin met courgette & peer (4 personen)
– 1 1/2 courgette
– 3 handperen
– 2 rode uien
– 4 vellen bladerdeeg
– plukje verse tijm
– olijfolie of roomboter
– 2 el suiker
– 1 el balsamicoazijn
– peper & zout

1. Laat de vellen bladerdeeg ontdooien. Verwarm de oven voor op 225 graden.

2. Was en snijd de courgette en peren in reepjes. Schil de rode ui, snijd door de helft en daarna in halve maantjes.

3. Verhit 1 el roomboter of olijfolie in een koekenpan en bak hierin de courgette, peren en rode ui. Breng op smaak met peper & zout. Voeg na ongeveer 5 minuten de blaadjes tijm en 1/2 el suiker toe. Bak het geheel totdat alles mooi lichtbruin is gekleurd. Blus af met de balsamicoazijn. Wanneer de saus is ingedikt, zijn de groenten klaar. Dep eventueel de groenten nog ietwat droog als ze erg vochtig zijn.

4. Vet een ronde ovenschaal licht in met een beetje roomboter of olijfolie. Maak van de buitenste rand een waaier van de courgette en vul de binnenkant op met de peren. Schep als laatste de uien over het geheel en dek af met de bladerdeeg. Zorg dat de randen van de bladerdeeg goed zijn aangedrukt en tegen de groenten aan zit.

5. Schuif de tarte tatin voor zo’n 10-15 min de oven. Als de onderkant mooi bruin is dan is de hartige taart klaar.

6. Plaats een bord op de ovenschaal en draai de ovenschaal voorzichtig, maar wel in één vloeiende beweging om. En tadaa je tarte tatin is klaar!

kma 003