Van de zomer werd ik benaderd door Peter van Golden Result . Na een leuke afspraak heeft Peter aan mij gevraagd of ik een aantal recepten voor hem wil ontwikkelen met saffraan. Het enthousiasme waarmee Peter zijn verhaal vertelde sprak mij meteen aan. Toen het ook nog eens zo’n mooi product als saffraan bleek te zijn was ik om. Ik ging thuis aan de slag en bedacht 5 gerechten: chia pudding, cocquilles, stoofpotje, risotto en shakshuka. Natuurlijk komt in elk recept saffraan voor. De komende tijd zullen alle recepten op The Lion Kitchen verschijnen.

IMG_8022-0.PNG

Saffraan is een wondermiddel uit de oudheid en ’s werelds duurste specerij. Het is zo’n mooi product, maar voor veel mensen heel onbekend. Eerlijk is eerlijk, zelf had ik er ook nog niet veel mee gekookt. Toen ik me er eenmaal in had verdiept kwam ik er pas achter hoeveel je met saffraan kan doen.

Het is wel belangrijk dat je investeert in goede saffraan en daarom ben ik zo fan van de saffraan van Golden Result. Je ziet bij het openmaken van het potje al het verschil in kleur en geur. Je kan hier de saffraan van Golden Result Saffron bestellen. En neem meteen een kijkje op de website. Speciaal voor de lezers van The Lion Kitchen mag ik in de maand december 5 potjes van 2 gram weggeven. Houd The Lion Kitchen dan ook goed in de gaten.

Vandaag het recept voor Shakshuka, een eigerecht dat veel in Arabische en Noord-Afrikaanse landen wordt geserveerd. Ik vind het echt heerlijk en eet het liefst elke zondag zo’n pannetje. Enjoy your cheat!

Shakshuka (4 personen)
– 4 eieren;
– ½ tl komijnzaad;
– 2 rode uien;
– 1 rode en 1 gele paprika;
– laurierblaadje;
– 5 tomaten;
– ½ tl saffraan;
– chilivlokken;
– olijfolie;
– peper & zout;
– 2 stengels bosui;
– 200 ml water;
– plukje peterselie of koriander;
– peper & zout; en
– olijfolie.

Was en snijd de paprika’s in dunne reepjes. Snijd de rode ui in dunne ringen. Was en snijd de tomaten in blokjes. Rooster in een pan het komijnzaad op hoog vuur. Voeg na 2 á 3 minuten de olijfolie en de uien toe. Als de uien glazig zijn voeg je de paprika, tomaten, chilivlokken, 200 ml water, laurierblad en saffraan toe. Breng op smaak met peper & zout. Draai het vuur omlaag en laat het geheel zo’n 10 tot 15 minuten pruttelen. Blijf goed roeren. Als het water te snel wordt geabsorbeerd voeg je nog een beetje toe, totdat er een mooie, dikke saus ontstaat.

Maak met een lepel 4 holtes in de saus en breek hierin de eieren. Zet een deksel op de pan en laat de eieren nog 10 min op laag vuur garen. Haal de pan van het vuur, knip er wat verse peterselie of koriander en gesneden bosui overheen. Serveer met (volkoren) pitabroodjes.

IMG_4997