Offline, hoe voelde dat ook alweer? Ik kan me eigenlijk niet herinneren wanneer ik voor het laatst zo “lang” van de wereld ben geweest. Geen e-mail, geen WA en geen berichtjes. Niks, noppes, nada en daar had ik even niet op gerekend. Donderdag vertrok ik naar mijn ouders om vervolgens vrijdag richting Fiesch, Zwitserland,te vertrekken. De oudjes hadden halverwege een hotel gereserveerd waar we een nachtje zouden vertoeven alvorens we onze weg naar de bergen vervolgen. Vrijdagochtend om 6 uur nog snel een post online en hoppakee de auto in. Ik neem plaats achterin en klap zodra het kan mijn laptop open om nog even te werken.

Aan het einde van de dag kwamen we aan bij Matzenheim, een dorpje in de middle of nowhere vlakbij Strasbourg. Sterker, we bleken in een soort spookhuis te slapen waar ik al helemaal onbereikbaar was. Toen ik aan de kasteelvrouwe vroeg wat de wificode was keek ze mij lachend aan en vertelde dat er geen wifi is. Slik! Ik heb inderdaad vakantie, maar ik moet nog wel een aantal dingen afmaken. Daarnaast had het spookhuis ook geen bar en snakten we naar een glas wijn. We stapten gelijk weer de auto in op zoek naar een glas Pinot Blanc. Dit bleek moeilijker te zijn dan gedacht want in de wijde omgeving was niks te vinden. Geen telefoon en geen drank. Uiteindelijk vonden we gelukkig een hotel, we waren de enige, waar we een fles wijn konden wegkoppen.

IMG_8395.JPG

Daarna op naar Osthouse waar we in L’Aigle D’or een tafel hadden gereserveerd en met het complete dorp in het restaurant zaten. Het eten was heerlijk. We deelden met z’n drietjes de duif met ganzenlever, ree medaillons en de tournedos met morilles. Yummie! Daarbij dronk ik een glas (uiteindelijk de fles, want mam moest rijden) Sylvaner, een typische droge wijn uit de Elzas. In het pikkendonker reden we over het weiland terug naar de haunted mansion. Na een slapeloze nacht, zoveel enge geluiden, typ ik deze post – overigens nog steeds offline – in het laatste stuk richting Fiesch. Even een paar dagen er tussenuit om te skiën! En ach een beetje offline zo af en toe is eigenlijk best fijn…

IMG_8416.JPGIMG_8417.JPGIMG_8418.JPGIMG_8419.JPG

The Lion Cheats begeeft zich in de kerstsferen met het recept voor een hele kip uit de oven met aardappeltjes. Dit is een fijn recept voor als je niet teveel wilt nadenken. De kip is lekker sappig en de aardappeltjes zitten al bij de kip in de braadslee. Alleen wat groenten erbij en je bent klaar. Je kan trouwens bijvoorbeeld ook wat van die gekleurde wortelen bij de kip leggen dan is het gerecht compleet. De truc is om de kip het eerste gedeelte met de borst naar beneden te leggen. Zo druipen alle smaken in de borst en droogt deze niet uit. Het laatste gedeelte draai je de kip om, zodat je wel het krokante laagje krijgt. Enjoy your cheat!

Hele kip uit de oven met aardappeltjes (4 personen)
– grote hele kip van ongeveer 1,5 kilo
– 800 gr aardappels (bijvoorbeeld roseval)
– Plukje tijm
– 3 rode uien
– 6 tenen knoflook
– 2 citroenen
– Plukje tijm
– (pikant) Paprikapoeder
– Honing
– Olijfolie

Verwarm de oven voor op 200 gr. Was de aardappeltjes en snijd ze door de helft. Snijd de citroenen in 4 partjes. Snijd 1 rode ui door vieren en de overige 2 door de helft en in halve maantjes. Pel de knoflooktenen en snijd door de helft.

Stop 2 partjes citroen, 2 hele knoflooktenen, de grote stukken rode ui en 2 plukjes tijm in de holte in de kip. Stop de holte eventueel even dicht met een satéprikker. Wrijf de hele kip in met 2 el paprikapoeder, 3 el honing en 1 el olijfolie (roomboter is ook erg lekker). Even de mouwen opstropen en alles goed verdelen. Breng op smaak met peper en zout.

IMG_8373.JPG

Leg de kip met de borst naar beneden in een braadslee (bij voorkeur met rooster) of ovenschaal. Verdeel de aardappeltjes, rode ui en overgebleven knoflook eromheen. Schenk er wat olijfolie overheen en wat peper & zout. Schuif de kip ongeveer een uur de oven in. Draai na 45 min de kip om. Als de kip te snel gaat ten opzichte van de aardappeltjes, dan kan je de kip altijd even afdekken met wat aluminiumfolie.

IMG_8374.JPG