Wat kan het toch heerlijk zijn om alle ingrediënten in één schotel te gooien. Hup de oven in, even rustig afwachten en er staat iets heerlijks op tafel. Een kind kan de was doen. Perfect voor de wat drukkere dagen. En wat nog het meest fijne is dat je op deze manier wel alle groentjes binnen krijgt.

Voor Koken met Aanbiedingen bedacht ik een vegetarische versie van de ovenschotel. Wat ook heerlijk is om er rundergehakt of uitgebakken spekjes doorheen te doen . Je kan het jezelf heel gemakkelijk maken door een pak voorgekookte krieltjes te kopen, maar je kan natuurlijk ook wat krieltjes met schil en al zo’n 10 min even voorkoken. Genoeg manieren om met deze ovenschotel te spelen.

Ovenschotel met krieltjes, prei en sperziebonen (4 personen)
– 750 gr (voorgekookte) krieltjes
– 500 gr sperziebonen
– prei
– 2 el Provençaalse kruiden
– 200 gr creme fraiche
– 100 gr geraspte oude kaas
– knoflookteen
– peper & zout
– olijfolie

Verwarm de oven voor op 200 graden. Was sperziebonen en verwijder de uiteindjes. Kook de sperziebonen 4 minuten in water met zout en giet ze daarna af. Was de prei en snijd in ringen. Bak de krieltjes voor ongeveer 10 minuten zodat ze een beetje zacht zijn.

Vet een ovenschaal in met wat olijfolie. Verdeel de krieltjes, de sperziebonen en de prei over de ovenschaal. Breng op smaak met peper, zout en de de helft van de Provençaalse kruiden.

Pers een teen knoflook en meng met de crème fraîche en de geraspte kaas. Verdeel vervolgens over de ovenschaal en strooi er als laatste de overgebleven helft van de Provençaals kruiden over.

Bak ovenschotel 15 á 20 minuten in het midden van de voorverwarmde oven, totdat de ovenkant mooi goudbruin is.

Tip: lekker met vegetarisch gehakt.

kma