Dit weer is toch werkelijk waar niet normaal? Het liefst blijf ik de godganse dag in bed. Op dit soort momenten begrijp ik ontzettend goed waarom sommige dieren een winterslaap houden. Aan de andere kant vraagt dit weer ook om comfort food. Stamppotten, stoofschotels en lekkere warme soepen. Voor een foodie zoals ik kom ik daarom wel uit bed.

Gisteren maakte ik voor de jongens van Koken met Aanbiedingen een stamppot. Deze keer gebruikte ik rode kool en verving ik de appeltjes door peren. Yum, wat een lekkere combinatie. Ik vind het leuk om een beetje te experimenteren met nieuwe smaken. Om die reden ga ik vanavond aan de slag met zuurkool en zoete aardappelen. Als het een winstpakker is komt het recept snel online.

Je kan natuurlijk kant-en-klare rode kool kopen, maar het is erg makkelijk om het zelf even te maken. Knip er op het laatst nog wat verse peterselie of tuinkers overheen. Je kan het bouillonwater van de aardappelen gebruiken om de stamppot smeuïg te maken, maar je kan ook melk en roomboter gebruiken. Ik laat de keuze over aan jou.

Stamppot met rode kool & peer (4 personen)
– 1 kilo aardappelen
– 750 gr rode kool
– 2 peren
– 2 laurierblaadjes
– kaneelstokje
– snufje nootmuskaat
– ui
– groentebouillonblokje
– 100 ml melk (optioneel)
– klontje boter (optioneel)
– peper & zout

1. Schil en halveer de aardappelen. Kook de aardappelen in water met het bouillonblokje in 20 minuten gaar. Giet daarna af. Vang hierbij een beetje van het bouillonwater op.

2. Schil ondertussen de peren en snijd in blokjes. Pel en snipper de ui.

3. Kook de rode kool samen met de ui, driekwart van de peer, de laurierblaadjes en het kaneelstokje, in een klein laagje water voor 15-20 minuten. Giet de rode kool vervolgens af en verwijder de laurierblaadjes en het kaneelstokje.

4. Verwarm in een steelpan de melk en een klontje boter.

5. Stamp de aardappelen, de rode kool en de boter met melk tot een stamppot. Breng op smaak met peper, zout en de nootmuskaat.

6. Verdeel de stamppot over viet borden en serveer met de overgebleven peren.

KMA