Soms als mijn moeder mijn blog leest hoor ik haar al denken: “Sees, dit verzin je toch niet?” En dan heeft ze het niet over het recept, maar over het feit dat ik iets post waar vroeger mij nekharen recht van overeind gingen staan. Nog regelmatig kijkt ze me raar aan als ik zeg dat ik een stukje blauwe kaas wil of zoals in Zwitserland niet kokhalzend reageer op de vraag of ze zuurkoolstamppot mag maken. Kleine meisjes worden groot en daar hoort in mijn geval een uitbreiding van mijn smaakpupillen bij. Sinds mijn twintigste zijn de rollen qua vies en lekker eigenlijk omgedraaid. Uiteraard zijn er nog dingen die ik liever vermijd zoals bananen en warme zalm (brrr), maar van het meeste eten word ik behoorlijk vrolijk. Het einde is dus nog niet in zicht met kinderen die niks eten, ik ben het levende bewijs.

De Easy Mondays is een stamppot van zoete aardappel en zuurkool. Ontzettend lekker en zoals de naam al zegt “easy” en zo in elkaar geflanst. Eet er een ambachtelijke rookworst, eigengemaakte gehaktbal of een beetje feta bij. Happy Blue Mondays!!

Zoals bij elke stamppot kan je ervoor kiezen om een klontje boter met ongeveer 100 ml melk te verwarmen of je gebruikt het water van de aardappelen om de stamppot smeuïg te maken. It is up to you!

Zuurkoolstamppot (4 personen)
– 1 kilo zoete aardappels
– 800 gr zuurkool
– groentebouillonblokje
– 2 laurierbladeren
– nootmuskaat
– peper & zout
– 100 gr ontbijtspek of spekblokjes (optioneel)

Schil de zoete aardappelen en kook ze samen met het groentebouillonblokje voor ongveer 20 min. Giet daarna de aardappelen af en vang dus een beetje van het water op als je voor deze gezonde variant gaat.

Doe ondertussen de zuurkool in een pannetje met een scheutje water en verwarm de zuurkool samen met de laurierblaadjes voor 15 min. Roer regelmatig de zuurkool even om. Giet daarna de zuurkool af en vergeet niet de laurierblaadjes eruit te vissen.

Doe de zoete aardappelen en de zuurkool bij elkaar in een grote pan en stamp het geheel fijn. Breng op smaak met de nootmuskaat en peper & zout. Maak de stamppot nu smeuïg met het opgevangen bouillonwater of de verwarmde boter met melk.

Mocht je erg van spek houden dan kan je de spekjes tussendoor nog even krokant bakken in een pannetje zonder olijfolie. Als je plakjes ontbijtspek gebruikt, snijd deze dan voor het bakken even in reepjes. Voeg de spekjes op het laatste moment door de zuurkoolstamppot.

IMG_9408.JPG