Bij de Salsa Shop at ik voor het eerst barbacoa. Barbawat? Dat was precies wat ik toen ook dacht, niet wetende dat dit Mexicaanse gerecht zo lekker zou zijn. Het is mals, uren lang gesudderd vlees, spicy en het valt uiteen in je mond. Sorry, maar wie is hierna geen fan van barbacoa?

In de vriezer lagen nog 2 sudderlappen en ik hoefde niet lang na te denken wat ik daarmee ging maken: een eigen versie van de barbacoa van de Salsa Shop. Het resultaat is iets compleet anders geworden, maar daar gaat het even niet om. Het is fingerlicking good! Eet het Mexicaanse suddervlees met kleine wraps, avocado, sla, limoen en verse koriander. Wij hebben hier 2 dagen van gegeten. Thol met gebakken aardappeltjes en ik heb de allerlaatste restjes even opgebakken en op een knapperig ciabatta broodje gedaan. Alle 3 de wijzen waren lekker, maar het Mexicaanse suddervlees op de wrap was de absolute winstpakker.

Het is toch veel te koud buiten en daarom en uitgelezen dag om het vlees uren te laten sudderen. Om vervolgens aan het einde van de dag te genieten van al het geduld dat je hebt gehad tijden het wachten op het Mexicaanse stoofvlees. Enjoy your cheat!

Mexicaans Suddervlees (4 personen)
– 1 kg runder- of riblappen
– 3 laurierbladeren
– 5 teentjes knoflook
– 2 sjalotten
– 1 el komijn(poeder)
– 4 kruidnagels
– bosje verse oregano
– bosje platte peterselie
– 2 runderbouillonblokjes
– rode peper of nog beter een gedroogde chipolte
– limoen
– peper & zout
– olijfolie
– handje bloem

Snijd de runder- of riblappen in blokjes van ongeveer 2 bij 2 cm. Haal het vlees door de bloem.

Snipper de sjalotten en pers de knoflooktenen. Hak de oregano en de peterselie, zonder de steeltjes, fijn. Snijd de peper zo klein mogelijk.

Verhit een flinke scheut olijfolie in een braadpan en bak hierin als eerste het vlees, ui, knoflook, komijn en de peper. Breng op smaak met peper & zout. Los ondertussen de bouillonblokjes op in ongeveer 1 liter kokend water.

Voeg na ongeveer 5 min de bouillon, laurierbladeren, kruidnagels, peterselie en de oregano toe. Breng het geheel aan de kook, draai daarna het vuur laag en laat op (bij voorkeur op een sudderplaatje) met de deksel op de pan minimaal 3 uur sudderen. Roer ondertussen regelmatig door het stoofvlees en voeg water toe als het helemaal is ingedikt.

Na drie uur, maar hoe langer hoe beter, valt het vlees als het goed is uit elkaar en is het helemaal ingedikt. Verwijder op dat moment de laurierbladeren en trek het vlees met 2 vorken uit elkaar. Je zou het in een andere pan nog even kunnen opbakken, maar dat hoeft niet.

Pers vlak voor het opdienen de limoen over het Mexicaanse stoofvlees!

unnamed (12)