Yes, I am back. Na een week in Philadelphia en New York te hebben doorgebracht ben ik terug in Amsterdam. Wat blijft New York toch een fantastische stad, maar ook Philly is wat mij betreft een enorme aanrader. Binnenkort krijgen jullie uiteraard stapels tips en een uitgebreid verslag van al mijn ervaringen. Het is alleen even te rustig geweest op The Lion Kitchen, dus nu eerst tijd voor een nieuw recept.

Met de courgette lasagne doe ik altijd veel vrienden een groot plezier. Het is zelfs zo dat ik de lasagne regelmatig maak voor cateringen. Vooral vrouwen zijn erg fan van deze variant. Zoals jullie misschien inmiddels wel weten heb ik er een handje van om alle restjes te verwerken in (nieuwe) recepten. Zo had ik deze keer ontzettend veel tomaten en een bak ricotta in de ijskast staan. Perfecte ingrediënten om mee te experimenteren voor een courgette lasagne 2.0! Missie geslaagd en het is zo’n lekker makkelijk recept dat het past bij de Easy Mondays.

Ok, het zelf maken van de saus vergt een klein beetje geduld. Is dat geduld bij jou even ver te zoeken, ga dan voor een kant-en-klare tomatensaus van goede kwaliteit. Enjoy your easy monday!

Courgette Lasagne (4 personen)
– 2 courgettes
– 1 bol buffelmozzarella
– 250 gr ricotta
– 400 gr gepelde tomaten
– 6 verse tomaten
– 70 gr tomatenpuree
– takje tijm en basilicum (of anders gedroogde Italiaanse kruiden)
– knoflookteen
– ui
– snufje suiker
– 1 el balsamicostroop of -azijn
– 50 gr geraspte Parmezaanse kaas (optioneel)
– peper & zout
– olijfolie

Verwarm de oven voor op 200 gr. Laat de buffelmozzarella uitlekken en dep droog met een vel keukenpapier.

Pel en snipper de ui. Pers de knoflookteen uit. Was en snijd 5 tomaten in blokjes. Verhit wat olijfolie in een steelpannetje en fruit hierin voor 2 á 3 min de knoflook en ui. Voeg daarna de verse tomaten, tomatenpuree en de tomaten uit blik toe. Leg de takjes tijm en basilicum er ook bij. Breng op smaak met een snufje suiker, balsamicostroop en peper & zout. Laat de saus 10 á 15 min lekker pruttelen. Roer af en toe door de saus, zodat alle stukjes tomaat goed worden opgenomen en er een gladde saus ontstaat.

Met een dunschiller, mandoline of kaasschaaf maak je ondertussen mooie langwerpige plakken van de courgette. Snijd de buffelmozzarella en de laatste tomaat in dunne plakken. Vet een ovenschaal in met een beetje olijfolie.

Even de saus proeven. Lekker op smaak? Draai dan het vuur uit en verwijder de takjes tijm en basilicum uit het pannetje. Nu mag je gaan bouwen. Begin met een laag courgette, dan een laag pastasaus en daarna de wat van de ricotta. Beetje peper & zout eroverheen en je kan beginnen aan laag 2. Herhaal deze stappen totdat de courgette, ricotta en de pastasaus op is. Top af met de plakjes tomaat en buffelmozzarella.

Schuif de courgette-lasagne voor ongeveer 25  á 30 min de oven in. Het kan gebeuren dat de lasagne nogal vochtig wordt. Houd de bak dan schuin en laat het vocht even weglopen in de gootsteen. Je kan dit een beetje voorkomen door de courgette van te voren eerst even kort te grillen. Ik doe altijd de laatste 5 min nog even beetje verse Parmezaan eroverheen voor een lekkere krokante bovenlaag.

courgette003courgette002