Een exclusieve rondleiding door het Van Gogh Museum, les van kunsthistoricus Lizet Kruyff en als afsluiter een lunch van Executive Chef Joris Bijdendijk in het Rijks. Klinkt dit niet als één van de beste middagen uit je leven? En dan staat de dag als klap op de vuurpijl ook nog in het teken van de Hollandse aardappel. We kregen namelijk als één van de eerste de primeur van de “Power to the Pieper” campagne van Food Cabinet en Boomerang Create te zien. Onze aardappel verdient het namelijk wel om eens goed in het zonnetje gezet te worden. Door de hele hype rondom de powerfoods vergeten we soms wat voor moois dat we in Nederland hebben. Ik hoop dan ook echt dat trendwatcher, Anneke Ammerlaan, gelijk gaat hebben en we met z’n allen in 2015 teruggaan naar natuurlijk, onbewerkte producten van eigen bodem, zoals de aardappel.

pieper001

Nadat we een stukje leerzame geschiedenis over de aardappel hebben besproken terwijl we naast de Aardappeleters van Van Gogh stonden, liepen we naar het Rijks om als eerste de trailer van “Power to the Pieper” te kijken.

Impressive he? Krijgen jullie ook zo’n zin in een lekkere pieper? Het was maar goed dat we daarna meteen aan tafel konden om te genieten van een 5-gangendiner van Joris Bijdendijk. Hoe kan het ook anders dan dat de aardappel de hoofdrol speelde. We kregen een pieper in de schil gekookt met boerenboter, zeezout & peterselie, krieltjes met Zeeuwse platte, kaviaar & creme crue, aardappelconsommé met gerookte vichy soisse, aal & gezouten citroen, tortilla met zachtgegaarde dooier, uiencompote en chorizo en als toetje aardappelchips met pure chocolade 70%. Man oh man, wat kan die Joris toch fantastisch koken. En fantastisch om te zien wat je allemaal met de aardappel kan doen. Favorieten waren de pieper in de schil, aardappelconsomme en de aardappelchips met chocolade.

pieper002pieper003pieper004pieper007

Zelfs na deze lunch kwam de aardappel mij nog uit de neus en maakte ik ’s avonds een stamppot met cavolo nero met de piepers die we meekregen (het recept had ik al eerder gemaakt met piepers van de Lindenhoff). Het recept vind je hieronder! Ik hoop jullie nu allemaal geinspireerd te hebben om ook aan de slag te gaan met de aardappel. Rest mij nog één ding te zeggen: Power to the Pieper!

Stamppot met Cavolo Nero (4 personen)
– 600 gr. cavolo nero (of bij gebrek boerenkool)
– 750 gr. (zeer) kruimige aardappelen
– 3 aardperen
– 250 gr pancetta (bijvoorbeeld van Brandt & Levie)
– groentebouillonblokje
– nootmuskaat
– 200 ml halfvolle melk of het vocht van de cavalo nero
– roomboter
– handje verse Parmezaanse kaas
– peper & zout

pieper005

Schil de aardappelen en de aardperen en snijd ze door de helft. Was de cavolo nero en snijd in dunne reepjes. Pak een enorme pan en leg onderin de pan de aardappelen en de aardperen. Los het bouillonblokje in ongeveer een liter kokend water op. Giet daarna het bouillonwater bij de aardappelen, zodat de aardappelen net onder water staan. Kieper daar bovenop de cavolo nero. Doe de deksel op de pan en zet het vuur aan. Als het water kookt, laat je het geheel zo’n 25 á 30 min koken.

In een klein pannetje verhit je een klein beetje boter en bak hierin de pancetta. Is de pancetta lekker knapperig? Draai dan het vuur uit, maar laat de pancetta in het vet liggen.

Verhit daarna de melk in een pannetje en giet de cavolo nero af. YES, nu kan het stampen beginnen. Tijdens het stampen voeg je beetje bij beetje de warme melk toe, totdat de cavalo nero lekker smeuïg is. Nu mag de pancetta erbij, met het vet waar ze in lagen. Nootmuskaat over de cavolo nero strooien, geraspte Parmezaanse kaas, flinke eetlepel mosterd erbij en op smaak brengen met peper & zout. Even goed husselen en proeven maar. Je zou eventueel nu nog een paar kleine stukjes boter kunnen toevoegen, om het nog smeuïger te maken. Zet de cavolo nero nog even terug op het vuur, om licht op te warmen.

pieper008