Op zoek naar inspiratie voor cateringen stuitte ik regelmatig op soortgelijke aardappeltoretjes op Pinterest. Als je trouwens net zoals ik gek bent op food dan is Pinterest überhaupt een walhalla en een ontzettende inspiratiebron. Keer op keer waren de aardappeltorentjes zo’n succes, dat ik het recept wel met jullie moet delen. Met de aardappeltorentjes op het bord ziet jouw maandaghapje er trouwens een stuk aantrekkelijker uit. Zoals ik vorige week al schreef (lees: Power to the Pieper) is het hoog tijd dat we de aardappel wat meer in het zonnetje zetten.

De aardappeltorentjes eet je met een lekker stukje vlees en een overvloed aan groenten. Zo brengen we het oer-Hollandse AVG (aardappel-vlees-groenten) tevens eens terug naar tafel.

Zelf vind ik de aardappeltorentjes het lekkerste als je de aardappel raspt met een mandoline. Mocht je geen mandoline in een huis hebben dan werkt een dunschiller, kaasschaaf of vlijmscherp mes net zo prima. Het kan dan alleen wel iets langer duren voordat de aardappeltorentjes gaar zijn in verband met de dikte. Enjoy your easy monday!

Aardappeltorentjes (4 personen)
– 4 aardappels
– plukje tijm
– knoflook
– grof peper & zout
– olijfolie of 20 gr gesmolten roomboter

Verwarm de oven voor op 200 gr.

Was de aardappelen of boen de aarde er vanaf met een stukje keukenpapier. Maak met de mandoline zo dun mogelijke schijfjes van de aardappels en bewaar ze in een bak.

Rits de helft van de blaadjes van de tijm en bewaar een paar plukjes voor straks. Pers de knoflookteen. Roer de roomboter of de kknolfook door 2 el olijfolie of 20 gr gesmolten roomboter. Meng het geheel met de aardappels.

Leg een vel bakpapier op een bakplaat en bouw hierop de torentjes. Besprenkel ze met wat grove peper & zout en de overgebleven takjes tijm. Schuif de aardappeltorentjes ongeveer 30 á 35 min de oven in totdat ze mooi goudbruin en gaar zijn van binnen.

aardappel02