De zusters komen eten en dat betekent dat ik met iets goeds moet komen. Wekelijks en soms dagelijks krijg ik als reactie op mijn foto’s wanneer ze mogen komen en waarom ik niet vaker voor ze kook. Goed punt, dus ik ga ermee aan de slag. De zusters zijn net zoals ik fan van goed eten en bouwen graag taartjes van zoveel mogelijk lekkere dingen bij elkaar. Dan is er maar één conclusie te trekken en dat is om nieuwe toppings te bedenken voor bladerdeegtaartjes.

Bladerdeegtaartjes is een gerecht dat zo makkelijk is om te maken. Sterker, ik maak regelmatig de plaattaart met geroosterde pompoen & geitenkaas of met geitenkaas & vijgen voor een cateringopdracht. Het is zelfs een top gerecht als ontbijt. Wat een veelzijdig product he? Als er grotere groepen komen eten kan je de bladerdeegtaartjes van te voren klaar zetten, zodat je ze alleen nog maar in de oven hoeft te schuiven. Zo kan je rustig aan tafel blijven zitten en hoef je niet na te denken. Nou ja, vergeet ze niet uit de oven te halen hè! En dat is altijd fijn als je gezellige mensen over de vloer krijgt. Als je er namelijk minder zin in hebt, dan raad ik je aan een zo ingewikkeld mogelijk recept te kiezen zodat je jezelf kan terugtrekken in de keuken. Een heel ander verhaal en niet van toepassing op het bezoek van de zusters.

Het is een geslaagd experiment en zelfs zo erg dat we er zeker 2 per persoon eten. Er blijft slechts een half taartje over die ik de volgende dag koud als lunch eet. Mjam, net zo lekker hoor. Door de bladerdeeg, kaas en pancetta is het een ietwat minder gezond gerecht dan ik zelf had gehoopt. Eet de bladerdeegaartjes met een grote bak sla of snijd ze in kleine vierkantjes voor bij de borrel. Enjoy your cheat!

Bladerdeegtaartjes met ei, spinazie & pancetta (4 personen)
– 6 plakjes bladerdeeg
– 6 plakjes pancetta
– 6 eieren
– 300 gr spinazie
– 125 gr crème fraîche
– halve courgette
– 100 gr geraspte kaas naar keuze (Parmezaanse, oude, belegen, geitenkaas)
– peper & zout
– optioneel 2 el rode pesto

Verwarm de oven voor op 225 graden en laat de plakjes bladerdeeg ontdooien. Roerbak de spinazie totdat het geheel is geslonken, laat uitlekken in een vergiet en druk met de bolle kant van een lepel zoveel mogelijk het vocht eruit. Snijd de courgette in dunne plakjes en daarna door de helft zodat je halve maantjes krijgt. Roer de crème fraîche door de pesto en breng op smaak met peper & zout.

Vouw de randjes van de bladerdeeg om. Bestrijk met het crème fraîche & pesto mengsel. Verdeel de spinazie over de plakjes bladerdeeg en houd hierbij het midden vrij. Maak een kommetje van de plakjes courgette en breek voorzichtig de eieren in het midden. Als je grote eieren hebt kan je het beste een beetje eiwit laat weglopen in de gootsteen. Verdeel de kaas over de taartjes en bedek met een plakje pancetta. Schuif de bladerdeegtaartjes voor zo’n 15 tot 20 minuten de oven in, in ieder geval moet de onderkant hard zijn, het ei gestold en de kaas gesmolten.

IMG_8472IMG_8473IMG_8475