Al sniffend en snotterend ben ik achter mijn laptop gekropen. Net als heel Nederland heb ik een flinke verkoudheid te pakken – of dat nou komt door de airco van het vliegtuig, door mijn neefjes die zonder te vragen hun ijsjes in m’n mond steken of doordat de rest van Amsterdam ook al kuchend rondfietst, dat weet ik niet. Nu kwam ik eigenlijk tot de conclusie dat verkoudheid in sommige gevallen erger is dan de griep hebben, maar dat de ongeschreven regel ervoor zorgt dat niemand zich ziek durft te melden. Misschien is om die reden iedereen altijd tegelijkertijd verkouden…

Ik zeg; loop niet te lang rond met je klachten en maak jezelf zo snel mogelijk beter! Drink veel gember/honing/citroentheetjes, en maak – zoals ik altijd doe – een lekker pittig soepje. Gegarandeerd dat na het eerste kommetje van deze pittige Jamaicaanse pompoensoep alles wijd open staat!

Dag verkoudheid, hallo pittig soepje!

Jamaicaanse pompoen (4 personen)
Uit: Jamie magazine #30
– 1,5 kg pompoen, geschild, pitten verwijderd, vruchtvlees in blokjes van 2 cm
– 2 el olijfolie
– 150 g zoete aardappel, in kleine blokjes
– takje verse tijm
– 15 g roomboter (of extra olijfolie)
– 1 grote rode ui, in dunne ringen
– 5 lente-uitjes (alleen de witte en lichtgroene delen), in ringetjes
– ½ van de meest pittige chilipeper die je kan vinden (ik gebruikte een piment du padron)
– stukje gember van 3 cm, fijngeraspt
– 1 tl piment
– 1 tl geraspte nootmuskaat
– ½ tl komijn
– 1,3 l groente- of kippenbouillon
– 1 vers of gedroogd laurierblaadje
– sap van 1 limoen, naar smaak

Verwarm de oven voor op 200 °C. Schep de blokjes pompoen om met de helft van de olijfolie en spreid ze uit in een braadslee of op een met bakpapier beklede bakplaat. Houd daarbij wat ruimte over voor de zoete aardappel.

IMG_1188

Schep de blokjes zoete aardappel om met de rest van de olijfolie en de helft van de tijmblaadjes en leg ze naast de pompoen. Bestrooi alle groenten met zout en peper en rooster ze 20-25 minuten in de oven, tot ze zacht en goudbruin beginnen te worden. Houd de groenten zolang apart.

Smelt de boter in een grote pan met dikke bodem. Voeg de rode-uienringen en een snuf zout toe. Leg de deksel schuin op de pan en bak de uienringen 15 minuten op laag tot middelhoog vuur, onder af en toe roeren, tot ze zacht zijn.

Neem de deksel van de pan en draai het vuur iets hoger. Bak de uienringen nog eens 5-10 minuten, tot ze beginnen te verkleuren. Roer dan de lente-uiringetjes, chilipeper, gember, piment, nootmuskaat, komijn en de rest van de tijm erdoor en bak ze 3 minuten mee, tot de geuren vrijkomen.

Voeg de geroosterde pompoenblokjes, de bouillon en het laurierblaadje toe; breng dit alles aan de kook. Leg de deksel op de pan en laat de soep 20 minuten zachtjes koken op laag vuur.

Neem de pan van het vuur, verwijder het laurierblaadje en pureer de soep met een staafmixer of in porties in de blender. Voeg peper en zout toe naar smaak, plus het limoensap.

Verwarm de soep op middelhoog vuur. Verdeel hem over 4 soepkommen en garneer elke portie met wat blokjes zoete aardappel en extra tijm.

IMG_1189