Soms rust er een vloek op iets, zoals bijvoorbeeld op mijn kookfilmpjes. De eerste video die ik op de La Cornue had opgenomen is verloren gegaan door een crash en het laatste filmpje is na een update verdwenen. Of ik hier nu Apple voor moet bedanken of mezelf weet ik even niet zo goed?!? De conclusie is dat ook het laatste filmpje weg is, maar de foto’s zijn er op wonderbaarlijke wijze nog wel. Inmiddels ben ik de trotse bezitter van een externe harde schijf en hoop ik ten zeerste dit soort momenten niet meer met jullie te hoeven delen.

IMG_1312.JPG

Maar genoeg ellende voor nu, terug naar waar het echt om draait: de paddenstoelensoep! Romig, vol van smaak en bordevol verschillende paddenstoelen. Vraag aan je groenteboer of hij paddenstoelen heeft liggen die bijvoorbeeld niet mooi genoeg meer zijn om te verkopen. Grote kans dat je ze voor een prikkie mee kan krijgen en voor de soep maakt het uiterlijk toch niet uit. Tip van Sees!

Paddenstoelensoep (4 personen)
– 600 gr gemengde paddenstoelen
– prei
– rode ui
– 2 knoflooktenen
– groentebouillonblokje
– snufje nootmuskaat
– handje basilicum
– 125 gr crème fraîche
– peper & zout
– olijfolie

IMG_1311.JPG

Borstel de paddenstoelen voorzichtig schoon met een borsteltje of stuk keukenpapier. Scheur en/of snijd de paddenstoelen in stukken. Pel en snipper de ui en pers de knoflooktenen. Was de prei en snijd in ringen. Los het groentebouillonblokje op in een liter kokend water.

Verhit wat olijfolie in een (soep)pan en fruit hierin de rode ui, prei en de knoflook. Voeg na ongeveer 3 min de paddenstoelen toe en bak de paddenstoelen. Giet daarna het bouillonwater erbij en breng het geheel aan de kook. Voeg de basilicum toe, maar bewaar een beetje voor later.

Haal na 15 min de pan van het vuur en pureer het geheel met een staafmixer. Roer daarna de helft van de crème fraîche erdoorheen en breng op smaak met peper & zout en de nootmuskaat. Als de soep wat dik is kan je een beetje extra water toevoegen. Verwarm de soep nog even op voor het serveren.

Schenk de paddenstoelensoep in grote kommen, knip de overgebleven basilicum eroverheen, beetje nootmuskaat erbij en een als finishing touch een dot crème fraîche. Enjoy your easy mondays!

IMG_1314.JPG