Bij het typen van deze blog bedenk ik me dat ik jullie nog steeds geen inzicht heb gegeven in mijn voorraadkast. Ik krijg namelijk veel vragen over wat ik allemaal standaard in huis heb liggen. Perfect voor drukke dagen of van die momenten dat je thuis komt en je bedenkt dat je te weinig of geen boodschappen hebt gedaan. In het recept van vandaag komen een aantal ingrediënten uit de voorraadkast terug, zoals couscous, bouillonblokjes, knoflooktenen en (rode) ui. Met een paar simpele producten kom je namelijk al heel ver. Mooi meegenomen is dan natuurlijk wel als je nog wat extra restjes in de ijskast hebt liggen. Daarbij denk ik aan halve paprika’s, tomaatjes of een stukje courgette. En yes, op de todo lijst staat de volledige proviantkast!

Couscous is trouwens uitermate geschikt voor de dag daarna. Maak dus een lekkere grote bak en neem het de volgende dag mee naar werk voor de lunch. Durf ook een beetje te experimentern in de keuken zo af en toe. Tijdens mijn zoektocht naar groentebouillonblokjes (waarom vliegen die toch altijd over in het rond?) stuitte ik op een potje za’atar van Nadia & Merijn’s Souq. En ach, waarom stoppen we dat ook niet gewoon in de couscous? Niet noodzakelijk voor dit recept, maar soortgelijke kruiden als Ras el Hanout of paprikapoeder doen het goed in recepten met couscous. Enjoy your easy mondays!

Couscous met rode ui & dille (4 personen)
– 250 gr couscous
– 2 rode uien
– knoflookteen
– groentebouillonblokje
– plukje dille
– 100 gr olijven (voorkeur voor kalamata)
– 250 gr kleine tomaten (ik gebruik gele en rode)
– halve komkommer
– 100 gr feta (of halloumi)
– olijfolie
– peper & zout
– optioneel za’atar, Ras el Hanout of paprikapoeder

Los het groentebouillonblokje op in een liter heet water. Pel en snipper één ui. Pel en pers de knoflookteen uit. Verhit een flinke scheut olijfolie in een kookpannetje en fruit hierin de ui, knoflook en 1 tl za’atar. Voeg na 1 min de couscous toe en hussel alles even goed door elkaar. Schenk daarna het bouillonwater bij de couscous, totdat de couscous net onder water komt te staan. Wederom even goed roeren, draai het vuur uit (laat de pan wel op het kookpitje staan) en doe een deksel op de pan.

Het duurt ongeveer 10 min voordat de couscous gaar is en breng op smaak met peper & zout. Check af en toe bij de couscous, even roeren, en voeg beetje bij beetje het bouillonwater toe. De couscous moet uiteindelijk zacht en korrelig worden. Het kan dus best zijn dat je niet al het bouillonwater nodig hebt of dat je juist te weinig hebt. Ligt een beetje aan welke couscous je gebruikt.

Snijd ondertussen de tomaten en de olijven door de helft, de komkommer in blokjes en de tweede ui in halve ringen. Hak daarna de dille fijn. Meng de couscous daarna met de tomaten, komkommer, olijven, rode ui en de dille. Verdeel de couscous over 4 borden en bestrooi met de feta.

IMG_1501.JPG