Meer dan 5 jaar lang woonden wij samen op de Elandsgracht en regelmatig kookten wij als huisgenootjes voor elkaar. Sinds de komst van The Lion Kitchen ligt de lat een stukje hoger en moet er uitgepakt worden als er vrienden komen eten. Zo ook een kleine twee weken geleden, toen mijn oude roomies Woody en Aar bij mij aan tafel schoven. Queens vis nodigde mij uit om te koken met hun producten en het leek mij een uitgelezen kans om de Noorse kabeljauwfilets te testen.

Zelf gebruik ik niet vaak vis uit de diepvries, maar voor bijvoorbeeld kabeljauwburgers is het – in mijn ogen – een uitstekend product. Verse kabeljauw is namelijk vrij kostbaar en om die reden is de diepvriesvariant van Queens vis de perfecte vervanger. Neemt natuurlijk niet weg dat de smaak van de kabeljauw nogal cruciaal blijft. Bij het nemen van de eerste hap waren we om; de kabeljauw van Queens was niet uitgedroogd, maar juicy en heerlijk van smaak. Daarnaast is het voor mij nogal belangrijk dat de vangst van de vis verantwoord en duurzaam is en dat is bij Queens vis het geval. Aan de slag dus maar!

Ik maakte de kabeljauwburgers deze keer op een broodje, maar je kan de kabeljauwburgers ook heel goed eten in combinatie met een sla of geroosterde groenten. Of wat dacht ervan om de kabeljauwburgers op de BBQ te grillen? Leg er dan wel een stukje aluminiumfolie onder, de burgers zijn vrij kwetsbaar en vallen anders uitelkaar.

Wil je een keer iets anders, gebruik dan de “Wilde Alaska Zalm” of de “Alaska Koolvis” van Queens vis om er hamburgers van te maken!

Tip: laat de kabeljauwfilets goed ontdooien en dep ze droog met een vel keukenpapier voordat je er “gehakt” van maakt.

Kabeljauwburgers (4 personen)
– 4 Noorse kabeljauwfilets
– 4 broodjes
– zak gemengde sla
– puntpaprika
– 100 gr hüttenkäse
– avocado
– handje cherrytomaatjes
– rode ui
– ½ el sambal (of meer als je daarvan houdt)
– 1 tl mosterd
– +/- 100 gr paneermeel
– ei
– bosje peterselie
– bosui
– citroen
– peper & zout
– olijfolie

Maal de ontdooide kabeljauwfilets fijn in een keukenmachine. Rasp de schil van de citroen. Haal de kabeljauw eruit en mix daarna de rode ui, citroenrasp, sap van een halve citroen, ei, mosterd en sambal in de keukenmachine. Meng in een kommetje met de gehakte kabeljauwfilets. Voeg de paneermeel toe, totdat er mooi glad mengsel ontstaat. Als de kabeljauw te sompig/vochtig blijft voeg je wat extra paneermeel toe. Breng op smaak met peper & zout en draai er 4 burgers van.

Queensvis

Mix in een keukenmachine de avocado met de hüttenkäse, peterselie en de tomaatjes. Breng op smaak met peper & zout.

Snijd de puntpaprika in reepjes en de bosui in ringetjes.

Verhit een flinke scheut olijfolie in een grote koekenpan en bak in 8-10 min de kabeljauwburgers mooi goudbruin. Knijp als laatste de tweede helft van de citroen uit over de burgers. Snijd ondertussen de broodjes open.

Beleg de broodjes met sla, de kabeljauwburgers, puntpaprika, avocado- hüttenkäsesaus en als laatste de bosui.

Queensvis2

Dit artikel bevat producten die door een bedrijf of merk zijn toegestuurd. Het stuk is echter gebaseerd om mijn persoonlijke ervaring en mening.