Jaaaaa, daar is sinds tijden weer eens een gerecht op The Lion Kitchen! Dankzij de man hierbij het recept voor een bierkip op de bbq. We waren zelf verbaasd over het feit dat we nog nooit een bierkip op de bbq hadden gemaakt. Eigenlijk hoor je natuurlijk de bierkip te laten balanceren op het blikje zelf, maar deze gadget van Jamie Oliver is best wel fijn. Daarnaast ook praktisch met een baby en peuter, zodat je voor omval gevaar niet bang hoeft te zijn. In ons geval geen overbodige luxe deze dagen aangezien er continue een hoop gebeurt.

Het allerleukste is dat de tuin eindelijk helemaal klaar is en daarmee is onze verbouwing officieel afgerond. Natuurlijk blijven er altijd nog dingen te doen, maar geen grote klussen meer. We zitten iedere dag van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat buiten. Dit is waar we zolang naartoe hebben gewerkt. Nu kan het echte genieten van ons nieuwe stulpje beginnen. Wat begon met een paar kleine aanpassingen van het huis, eindigde in een rigoreuze verbouwing en binnenkort krijgen jullie een voor en na te zien!

Nu eerst met dit mooie weer de bierkip, zodat jullie hier allemaal van kunnen gaan genieten. Oh ja, de perfecte aardappel die je in het vet van de kip kan mee braden hebben we nog niet gevonden. Waarschijnlijk is toch de beste manier om ze even kort in de schil te koken en dan even mee te braden en regelmatig te keren. Door de suiker verbrandt het anders te snel. Tips zijn overigens welkom!!

Bierkip
⁃ Hele kip van 1-1,5 kg
⁃ Blikje bier
⁃ 2 tl gedroogde tijm
⁃ 2 tl oregano
⁃ 2 el pikante kipkruiden
⁃ 2 el bruine bastaardsuiker
⁃ plukje verse tijm
⁃ olijfolie
– peper & zout

Wrijf de kip in met olijfolie. Meng voor de “rub” de kipkruiden met de gedroogde tijm, suiker, oregano en peper & zout. Wrijf de kip in met de rub. Zorg dat de kruiden overal zitten, ook aan de binnenkant van de kip. Laat de kip minimaal 30 min marineren in de ijskast, maar een nacht is natuurlijk het lekkerste.

Steek ondertussen de bbq aan. Als deze klaar is schuif je de kolen aan de zijkant, zodat de kip in het midden kan staan en je de bbq kan sluiten met de deksel. Plaats een aluminium lekbakje, als je mijn gadget niet hebt, en zet daarin de kip.

Open het blikje bier, giet er wat bier uit of nog beter drink het op, stop de verse tijm (plus eventueel het overgebleven kruidenmengsel) erin en plaats de kip op het blikje. De kip moet echt zitten, dus beetje rommelen met de poten.

Plaats de kip voor zo’n 60 tot 90 min op de bbq en sluit af met de deksel.