Uiteraard klaagt heel Nederland over de “prachtige” zomerdag vandaag en daar hoor ik maar al te graag bij. Koukleumend zit ik achter mijn laptop het verhaal over de tomatensoep met ballen te typen. Dit weer vraagt toch eigenlijk om een bank, warme thee en een fluweelzachte, dikke deken? Ik kan in ieder geval niet wachten om naar huis te gaan en de verwarming eens flink op te stoken. Gelukkig is het geklaag van korte duur, want vanaf woensdag zijn er weer zomerse dagen op komst. En ja, inderdaad ik geloof niet in weersvoorspellingen, echter zijn dit van die dagen waarop ik even van dat principe afstap. Uitsluitend en alleen om mij door dergelijke dagen heen te trekken.

Waar ik dan wel weer bijzonder vrolijk van wordt is de zelfgemaakte tomatensoep met ballen. Op verzoek van vriend Thole dook ik vorige week de keuken in om de klassieke versie een kleine twist te geven. Missie geslaagd en we hebben meerdere dagen van de soep zitten smullen. Kleine tip is wel dat het minder verstandig is om alle ballen de eerste dag er al uit te vissen. Of je moet de volgende dag even een nieuwe lading in slaan. Ik kocht uit luiheid kant-en-klaar gekruid gehakt bij de slager, maar je kan ook beetje sambal of wat paprikapoeder, paneermeel, eierdooier en peper & zout aan het rundergehakt toevoegen en zelf marineren. Geen zin om de tomaten te roosteren, sla deze stap dan over en kieper alles gelijk in de pan. Het recept is zo makkelijke als dat je het zelf maakt!

Tomatensoep met ballen (4 personen)
– 1 kilo tomaten (welke je ook maar lekker vindt)
– 2 sjalotten
– 2 tenen knoflook
– gedroogde Italiaanse kruiden (optioneel)
– groentebouillonblokje
– 100 gr rundergehakt (kant-en-klaar of zelf te marineren)
– 100 gr crème fraîche
– peper & zout
– olijfolie

Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg een vel bakpapier op een bakplaat. Halveer de tomaten en leg ze met de bolle kant naar beneden op de bakplaat. Hak de sjalotten en knoflook in grove stukken. Meng de sjalotten en knoflook met de tomaten en breng op smaak met de Italiaanse kruiden en peper & zout. Flinke scheut olijfolie eroverheen en schuif de plaat voor zo’n 30 minuten de oven in. De tomaten zijn klaar als ze licht verschrompeld zijn.

IMG_7378IMG_7379

Verhit een grote (soep)pan op het vuur en voeg een klein scheutje olijfolie toe. Doe de tomaten in de pan en verkruimel hierover het bouillonblokje. Er komt al vrij veel vocht van de tomaten af, maar voeg hier toch nog een klein beetje heet water aan toe. Breng aan de kook en laat ongeveer 10 min pruttelen.

Rol ondertussen balletjes van het gehakt.

Haal daarna de pan van het vuur. Voeg de crème fraîche toe aan de tomatensoep en pureer het geheel met een staafmixer of in de blender. Even proeven en eventueel op smaak brengen met peper & zout.

Zet de pan terug op het vuur en rol de balletjes voorzichtig in de soep. Verwarm de soep, maar breng niet aan de kook, totdat de balletjes zijn gegaard (ongeveer 5 min). Serveer eventueel met wat verser basilicum, peterselie of bieslook.

IMG_7381