Als je zo’n beauty ziet liggen dan moet je die gewoon meenemen. En dan heb ik het over de romanesco. Is het een bloemkool of een broccoli? Ik moest even googlen om het zeker te weten, maar het wordt ook wel een groene torentjesbloemkool genoemd en is jawel familie van de bloemkool. De smaak vind ik overigens wel wat weg hebben van de broccoli, het proeft in ieder geval milder dan de bloemkool. Op Facebook en Instagram vroeg ik jullie wat ik er mee moest koken. Er kwamen uiteenlopende suggesties voorbij en ik heb ervoor gekozen de middenweg te nemen. Ik heb de romanesco op zo’n manier bereid dat je er zelf nog mee kan doen wat je wilt. Door de pasta, als AVG of zoals ik met pittige lamsmerguezworstjes. Heel makkelijk voor op de Easy Monday!

IMG_8121

Romanesco (4 personen)
– romanesco
– 100 gr spek
– handje geraspte Parmezaanse kaas
– peper & zout

Verwarm de oven voor op 200 gr. Breng een laag water met een flinke snuf zout aan de kook. Was en snijd de romanesco in kleine roosjes. Als het water kookt voeg je de romanesco toe en kook het geheel zo’n 3 á 4 min beetgaar. Giet af en spoel af met ijskoud water om het kookproces te stoppen.

Snijd de spek in kleine reepjes. Verdeel de romanesco over een ovenschaal, breng op smaak met peper & zout, verdeel de spekjes hierover en als laatste een laag Parmezaanse kaas. Schuif de ovenschaal in de oven, totdat de kaas is gesmolten. Enjoy!

IMG_8120