Vorige week reisde ik af naar Rotterdam om mij een dagje te wanen in de wereld van bonen. Op uitnodiging van HAK trapten we de dag af in het restaurant van bonenkoning Herman den Blijker. We werden warm onthaald met de eerste bonengerechten van de dag. Na een korte kennismaking vertrokken we in de bus naar Oud-Beijerland om boer Jeroen te ontmoeten.

HAK3HAK14

Van HAK krijgen we een uitgebreide geschiedenis over bonen. Wisten jullie namelijk dat bonen of peulvruchten de dagelijkse maaltijd ontzettend kunnen verrijken? Bonen zijn super gezond, zitten boordevol eiwitten, vezels en andere voedingsstoffen en vitaminen. Voor mij is het eigenlijk een product dat ik zelf veel te weinig gebruik. Het is dan ook maar goed dat er extra aandacht aan wordt besteed. Het enige dat ik mij nog kan herinneren is dat mijn moeder mijn broertje en mij altijd vertelt dat wij dagen achter elkaar chili con carne aten, tot vervelends aan toe. Dankzij het kookboek van Herman den Blijker, Herman over Bonen, en de website van HAK kan ik gelukkig wat inspiratie op doen voor andere variaties.

HAK4HAK5

Terug naar boer Jeroen, die daarna aan het woord komt. De bonenoogst vindt plaats in september en alle bruine bonen van HAK komen in een straal van 125 km rondom de fabriek in Giessen vandaan. Het doel is om de bonen zo snel mogelijk na de oogst naar de fabriek te krijgen. Inmiddels zijn we allemaal ontzettend benieuwd hoe zo’n bonenveld eruit ziet en lopen we richting het land. Boer Jeroen geeft ons extra uitleg hoe wij kunnen zien dat de bonen rijp zijn om geoogst te worden. Dan komt het leukste stukje van de dag en claimen wij ons eigen bonenveld. Als de bonen rijp zijn worden ze naar ons opgestuurd. Wordt vervolgd….

HAK19hak17HAK21HAK7

Eenmaal terug in Las Palmas krijgen we een cursus wecken. Iets wat ik namelijk tevens nog niet wist is dat bonen geweckt worden. Door het wecken wordt de kwaliteit van de bonen het hele jaar door gegarandeerd. Wecken is een behoorlijk ingewikkeld proces van opwarmen, koken en weer afkoelen hetgeen allemaal gebeurd in de zogenaamde sterilisatietoren. HAK weckt in de fabriek volgens traditionele manier en doet dit zonder de toevoeging van conserveringsmiddelen. De fabriek werd in Las Palmas nagebootst en we konden zelf aan de slag om ons eigen potje bonen te wecken. Ik creëerde een pittige variant met onder andere sjalotten, rode peper & komijn. Ik ben erg benieuwd naar het resultaat.

HAK8HAK10

Voldaan namen we plaats aan de tafel in het restaurant voor een Captain’s Dinner als afsluiting van de dag. Natuurlijk kwamen ook hier de bonen in elk gerecht weer terug. We kregen een crostini met chorizo en bonen, ceviche met zwarte bonen in sojasaus en kalfssukade met grote witte bonen. Door vertragingen met de trein moest ik bijna het toetje missen. Gelukkig waren ze zo lief om de brownie gemaakt van bruine bonen mee te geven in een doggybag. De brownie was zo goddelijk dat ik die zeker thuis na ga maken en het recept daarvan volgt.

HAK2HAK11HAK12

Ik vond het een leuke middag en heb veel geleerd over bonen, maar ook over hoe boer Jeroen duurzaam met zijn land om gaat. Alles om ervoor te zorgen dat de producten tot zijn recht komen. Rest mij nog maar één ding te doen en dat is om vaker aan de slag te gaan met bonen. Dank je wel HAK!

*gesponsord