De eerste keer dat ik Pekingeend pannenkoekjes at was jaren geleden en gehaald bij de plaatselijke Chinees in Oegstgeest. Ik kan me niet meer herinneren wie het gerecht in onze familie introduceerde, maar het was gelijk een winstpakker. Door de jaren heen leerde ik ook dat er nogal veel verschil zit in de kwaliteit van een Pekingeend en weet ik inmiddels bij welke adresjes ik het sowieso altijd bestel. Pekingeend pannenkoekjes zijn niet compleet zonder Hoisin saus. Sowieso ben ik fan van Hoisin, alleen al om de smaak. De zacht zoete smaak past namelijk uitstekend bij eend.

Lee Kum Kee stuurde mij een pakket met producten en de vraag om er iets lekkers mee te maken. Zonder te twijfelen koos ik gelijk voor de Hoisin saus. Traditionele Pekingeend pannenkoekjes eet je met een hele eend die volgens een heel proces wordt gedroogd, gelakt, gedroogd etc., totdat er perfectie ontstaat. Daarbij eet je gestoomde pannenkoekjes, prei, komkommer en natuurlijk de Hoisin saus.

unnamed

Nu begrijp ik als geen ander dat niet iedereen hier dagelijks de tijd voor heeft. Voor mij meteen een uitdaging om één van mijn lievelingsgerechten voor iedereen beschikbaar te maken. Nu maak ik trouwens stiekem ook weleens de pannenkoekjes met kipfilet die ik dan marineer in een mengsel van Hoisin saus. Vandaag gaan we een stap verder en gebruiken we eendenborst met huid. Je kan kiezen voor een mannetjes eendenborst die zijn vaak wat groter zijn of zoals ik voor twee vrouwelijke eendenborsten.

unnamed (4)

De truc is om de eendenborsten goed te laten marineren, zodat de marinade lekker in het vlees kan trekken. Ik maakte een marinade met o.a. de Lee Kum Kee Hoisin saus, Premiun Oestersaus en de sojasaus. De pannenkoekjes haal je bij een toko, maar mocht je daar geen tijd voor hebben dan kan je ook zelf pannenkoeken bakken of wraps gebruiken.

Een aantal producten van Lee Kum Kee staan al jaren in mijn voorraadkast, maar het is erg leuk om meerdere producten uit te proberen. Naar mijn mening hebben ze een originele Aziatische en Chinese smaak. De producten zijn makkelijk in gebruik en je zet er snel iets bijzonders mee op tafel.

Je koopt de producten van Lee Kum Kee tegenwoordig niet meer alleen bij de toko, maar ook bij de AH XL, Plus en binnenkort ook bij de Jumbo.

Pekingeend pannenkoekjes (4 personen)
– 400 gr eendenborst (met huid)
– 12 pannenkoekjes
– prei
– komkommer
– 2 el Lee Kum Kee Hoisin saus (voor de marinade, je hebt extra nodig om de pannenkoekjes ermee te bestrijken)
– 1 el Lee Kum Kee oestersaus
– 3 el Lee Kum Kee sojasaus
– olijfolie
– peper & zout

Maak een marinade van de Hoisin saus, oestersaus en sojasaus. Leg de eendenborstfilets met de vleeskant naar beneden in de marinade en laat ongeveer 30 minuten marineren.

unnamed (1)

Verwarm ondertussen de oven voor op 175 graden. Snijd de komkommer in dunne reepjes en verwijder daarbij de zaadlijsten. Spoel de prei goed schoon en snijd eveneens in dunne reepjes.

Haal de eendenborsten uit de marinade en snijd met een scherp mes een ruitpatroon in de eendenborsten. Verwarm een pan met een flinke scheut olijfolie en bak hierin de eendenborst met de huidkant als eerste naar beneden. Bestrooi met peper & zout en draai de eendenborsten naar ongeveer 2 á 3 minuten om, nog 1 minuut op de vleeskant en haal de eendenborsten uit de pan. Leg ze in de ovenschaal met de huiskant naar boven en schenk de overgebleven marinade eroverheen. Schuif de ovenschaal de oven in en gaar de eendenborsten zo’n 12 tot 15 minuten (beetje afhankelijk van de dikte) door.

Haal de eendenborsten daarna uit de oven en snijd ze in flinterdunne plakken. Leg een pannenkoekje op de bord, bestrijk met extra Hoisin saus, leg de eendenborsten erop met wat prei en komkommer en rollen maar.

unnamed (3)unnamed (5)

Vergeet niet hieronder het You Tube filmpje van Lee Kum Kee te bekijken. Welke naam verzinnen jullie met de karakters uit het filmpje? Laat een berichtje hieronder achter en wie weet maak jij kans op een kookboekje van Lee Kum Kee, een sauzenpakket en een Panda mould (een pandavorm waar je een eitje in kan bakken). Succes!

Dit artikel bevat producten die door een bedrijf of merk zijn toegestuurd. Het stuk is echter gebaseerd om mijn persoonlijke ervaring en mening. Door dergelijke samenwerkingen kan The Lion Kitchen blijven groeien!