La Vallade; ook wel de verbogen parel van het oosten genoemd. Dan heb ik het niet over de Oosterse keuken, nee ik heb het over Amsterdam-Oost. Angstvallig houden buurtbewoners het restaurant voor zichzelf en hebben ze liever niet dat het bekend raakt bij het grote publiek. Ongetwijfeld bang om de vaste tafel te verliezen. Helaas ga ik dit prachtige restaurant toch met jullie delen. La Vallade bevindt zich al 26 (!!) jaar op de Ringdijk en is als ik het eens rondvraag in mijn omgeving eigenlijk best wel bekend. Van een romantische eerste date, tot meerdere malen tot in de late uurtjes aan tafel gezeten tot het een plekje op de todo-lijst. Kortom, iedereen heeft er wel iets over te vertellen.

IMG_8869IMG_8873

Vanessa, van de foodblog Culinessa, komt er bijvoorbeeld al jaren en haar zusje is groot fan. Na kleine lieve Mason op de wereld te hebben gebracht is het hoog tijd dat ze het moederschip verlaat om uitgebreid met mij bij te kletsen. We spreken vroeg af hetgeen soms betekend dat je terecht komt in een leeg restaurant, bij La Vallade is dat zeker niet het geval. We krijgen een aperitief met wat Turks brood met olijfolie en dan begint de uitleg over het menu. Bij La Vallade werken ze met het principe ’tu mange ou tu ne mange pas’ (je eet of je eet niet) oftewel in het Nederlands “je eet wat de pot schaft” en kookt er iedere dag een andere chef. De koks werken met dagverse ingrediënten en bedenken zelf de menu’s. Je kan kiezen uitsluitend kiezen voor een 5-gangen diner voor € 35,50. De maandag heeft La Vallade gereserveerd voor de vegetariërs onder ons.

IMG_8874IMG_8870

We beginnen met een enorme kom bouillon met kipgehaktballetjes met dragon die we zelf mogen inschenken. Heerlijk van smaak en de dragon past perfect bij de bouillon. Het liefst neem ik een bakje mee naar huis. Daarna krijgen we een kleine sla met onder andere ingemaakte bloemkool, witlof en croutons. Fris op smaak en niet te ingewikkeld, een fijn tussengerecht.

IMG_8315IMG_8871

Het hoofdgerecht is een kabeljauw met beurre blanc saus, de vis is een flinke portie en de saus is werkelijk waar goddelijk.

IMG_8876

Na een kleine pauze krijgen we een kaasplankje met crackers, peer en walnoten. Het leuke is dat iedereen om je heen op zo’n beetje hetzelfde moment te eten krijgt. Zo eet je met z’n tweetjes, maar toch ook een beetje met z’n allen.

IMG_8872

We sluiten de avond af met een kop muntthee en een sticky toffee bananencake met mascarpone. Nu weet iedereen mij afkeer tegen bananen en liet ik het toetje stiekem liever staan. Nu heb ik geleerd dat je altijd alles moet proeven en gelukkig heb ik dat gedaan. Wow, wat een lekker toetje. Wie weet heeft La Vallade mijn afschuw tegen bananen afgeholpen.

IMG_8875

La ValladeHet was een heerlijke avond en wat hebben we genoten. Een mega aanrader voor iedereen die nog nooit bij La Vallade is geweest!!

La Vallade – Ringdijk 23 – website