De Sint is weer in het land! Ik probeer met pijn en moeite, en overigens zonder slagen, de pepernoten vanaf eind augustus te negeren. Als de goedheiligman een stap op Nederlandse bodem heeft gezet mogen de remmen pas echt los. Mijn favoriet op het gebied van pepernoten zijn toch echt de klassieke van de bakker, maar tegenwoordig hoor je mij ook geen nee zeggen tegen de bolletjes omhulst met (pure) chocolade.

De Sint en zijn zwarte pieten krijgen door de jaren heen een andere betekenis. Er zijn jaren van angst, louter focus op de bijbehorende cadeaus, is de Sint nou echt of nep?!? tot het bedenken van scherpe gedichten. Nu ik zelf in verwachting ben begint het vanaf volgend jaar weer van voren af aan en mag ik mijn tweede Sinterklaas jeugd beleven. Stiekem verheug ik me daar best wel op!

Dit jaar in ieder geval nog gedichten en cadeaus met veel lekkernijen. Ik doe vandaag lekker gek, want ik heb iets zoet gebakken. Geen zorgen het is foolproof en iedereen kan het maken! Enjoy your cheat…

Mini appeltaartjes (4 stuks)
– 1 grote appel (bijv. Jonagold)
– 6 vellen bladerdeeg
– halve citroen
– 2 á 3 tl koek & speculaaskruiden
– el suiker
– eierdooier
– 50 gr studentenhaver
– roomboter of olijfolie

Verwarm de oven voor op 200 gr. Schil, verwijder het klokhuis en snijd de appel in kleine blokjes. Meng de appel met het koek & speculaaskruiden, suiker en de studentenhaver. Pers er een beetje citroensap overheen om te voorkomen dat de appel gaat verkleuren. Als je van zuur houdt is een beetje citroenrasp er doorheen erg lekker.

Vet een muffintray of 4 kleine bakjes in met een beetje olijfolie of roomboter en vouw 4 vellen bladerdeeg erin. Verdeel het appelmengsel over de bakjes. De overige 2 vellen bladerdeeg snijd je in lange repen. Maak met de repen een raamwerk om de appeltaartjes af te maken. Kluts de eierdooier en bestrijk hiermee de bovenkant van de appeltaartjes.

IMG_9741

Schuif de appeltaartjes 10-15 minuten de oven in totdat ze mooi goudbruin zijn. Laat even 10 minuten afkoelen voordat je de eerste hap neemt.

IMG_9744