Mijn ouders komen op een gegeven moment met een aantal reizen die zij graag met de familie willen maken. Een gelukje voor de aanhang, zij mogen mee. Zo is de eerste reis die we maken naar Curacao, een eiland waar de oudjes graag komen. De tweede reis die we maken gaat naar Suriname. Als niet-Surinamer hoor je (te) weinig mensen over een vakantie naar Suriname. Waarom deze grote wens van mijn ouders of eigenlijk in dit geval van mijn vader? Pap heeft namelijk tijdens zijn diensttijd een jaar in Suriname gewoond en daar als luitenant tolk vertaler bij de Troepenmacht in Suriname (in het kort TRIS) gezeten. Het is een van de mooiste jaren uit zijn leven en naast de dozen herinneringen op zolder is het hoog tijd om zelf weer eens een kijkje te gaan nemen.

Zo reizen wij half oktober richting Suriname. We verblijven in een huis in Paramaribo en maken vanaf daar verschillende uitstapjes. Ik vind het fijn dat we een vaste basis hebben en ik raad iedereen altijd aan om dat ook te doen. Zelf zijn wij trouwens niet echt een familie voor een hotel. We vinden het heerlijk om zelf te koken en te kunnen doen wat willen zonder gebonden te zijn aan een hotelkamer. Nu is in mijn ogen Paramaribo hartstikke veilig, maar het is toch altijd slim om je even te laten informeren of je in een goede wijk zit.

Bij aankomst in Suriname stap je uit het vliegtuig en valt er meteen een warme deken over je heen. Op het vliegveld word je overigens meteen getest op je geduld. Onthoud Nederlanders hebben de klok en Surinamers hebben de tijd! Deze tegeltjeswijsheid ga je iedere dag nodig hebben, maar geen zorgen in een mum van tijd ga je met het ritme mee. Na een nachtje slapen, rustig wakker worden en een aantal baantjes gezwommen te hebben vertrekken we richting het centrum. We maken daar kennis met Cathrin van Surinam Holidays, zij hebben een aantal uitstapjes voor ons geregeld. Daarna lunchen we bij De Gadri, yumyumyum! De Gadri ligt aan de Waterkant en heeft uitzicht op de Surinamerivier. We beginnen daar aan onze eerste Surinaamse maaltijd. Je krijgt overal zoveel eten, vergeet daarom niet iedere keer een doggybag te vragen.

df01c90d-94fb-44b5-94cb-137d0bc05ac5IMG_0044
IMG_0043IMG_0047

Voordat het de langste blog ooit gaat worden ga ik er iets meer in een treinvaart doorheen. Op zaterdag hebben we een kookworkshop van Irene en maken we pom. Erg leuk om te leren en terwijl de mannen de ene djogo (lees: literfles Parbobier) na de andere djogo wegwerken wachten de dames met veel geduld tot de pom klaar is. Ondertussen vinden we het heerlijk om gewoon bij iemand thuis te zijn en te luisteren naar alle verhalen. We maken de eerste week nog een uitstapje en dat is naar de Warappakreek, waar we een tour langs de plantages krijgen met als afsluiter een lunch op plantage Bakkie.

72efb64b-5aec-43c9-a1e1-ff09b788f88a
IMG_0050e528c652-48f3-4297-882a-9261d1ed4547

Verder eten we veel, heel veel. We zijn vaak voor Javaans eten te vinden op Blauwgrond, favoriet zijn warungs Renah en Pawiro. Eten we fantastisch Thais in een binnentuin bij Garden of Eden en kopen we ons suf aan fruit en andere lekkere dingen op de Centrale Markt. Een must is een tour door de binnenstad van Paramaribo, waarbij we schaafijs eten en vleesworst halen bij de Stadsslager.


ad7748da-04df-422c-ba66-1cea5e297e15b56ed666-6d6d-4368-aded-61c0766a03ba
bd6ea7bb-50ea-4ce9-a304-241ef0f3ac7aIMG_0049
IMG_0048a0e19964-6ffd-4cf7-bb63-ebecf01f4320

Kortom, week 1 vliegt veel te snel voorbij! Tot volgende week voor de tweede helft van onze vakantie in Suriname.