We hebben een open haard, nou ja een open haard mag je het misschien niet noemen, maar een houtkachel. In ons huis staat in ieder geval een prachtig antiek beestje die ervoor zorgt dat we er de komende jaren warmpjes bij zitten. Een droom die eindelijk uitkomt! We worden intens blij van de geur bij binnenkomst die verraad dat er hout wordt gestookt. Het zijn dingen waar ik als mens gelukkig van word. Het doet mij denken aan vroeger en het enige dat nog mist is een groot berenvel, twee glazen rode wijn en candlelight muziek op de achtergrond.

Ik dwaal af. Waar ik namelijk naartoe wil is het onderwerp comfort food. Druilerige, regenachtige en stormachtige dagen doen mij verlangen naar geluk makend eten. Iemand die daar geen herfstdagen voor nodig heeft, maar eigenlijk elke dag van het jaar vollop geniet van eten is Miljuschka. Je zou haar dan ook wel kunnen vergelijken met Nigella Lawson. En dan doel ik niet op het uiterlijk, behalve de donkerbruine haren dan, maar op het gebied van comfort food.

Miljuschka begon haar carriere als TMF vj en gelukkig voor ons heeft zij dat achter zich gelaten en richt zij zich nu volledig op eten. Waarom ben je fan van deze vrouw? Nou draai de vraag eerder om waarom zou je geen fan van deze vrouw zijn? Ze reisde door Amerika op zoek naar de lekkerste foodtrucks en bundelde de met streetfoodgerechten in een kookboek. Alleen daar al mag je Miljuschka dankbaar voor zijn. De foodfotografie maakt je hongerig en een keuze maken tussen al het lekkers is niet makkelijk. Mijn oog viel uiteindelijk op de souvlaki. Juist door de eenvoud van het recept is het zo lekker. De rest van het boek zit bomvol plakkertjes met todo recepten voor een volgende keer.

IMG_0104IMG_0105

Souvlaki (4 personen)
Uit: Miljuschka’s Food Trucks
– 500 gr kippendijen
– rode ui
– knoflookteen
– ½ el gedroogde oregano
– ½ citroen
– 4 pitabroodjes
– olijfolie
– peper & zout
– 4 tomaten
– tzatziki

Snijd de kippendijen in gelijke blokjes. Snijd de helft van de ui en de knoflook fijn. Marineer de kip met de ui, de knoflook, 2 el olijfolie, snufje zout en de oregano en zet de kom goed afgedekt een nacht in de ijskast. Bij tijdsnood kan dit uiteraard korter en geldt hoe langer hoe lekkerder.

Week de volgende dag de satéprikkers om verbranden te voorkomen. Rijg de blokjes kip aan de prikkers. Bak ze in circa 7 minuten gaar op de barbecue of in grillpan. Haal ze van de barbecue en knijp de citroen erboven uit. Doe de plakjes tomaat en ui erbij en schep er als laatste tzatziki op.

Snijd de tomaten en andere helft van de rode ui in dunne plakjes. Rooster de pitabroodjes. Leg op elk pitabroodje een spies en trek het vlees met het broodje van de prikker af.

IMG_0106