Met uitzicht op de kerstboom en Sky Radio op maximale volume schrijf ik de laatste blog van het jaar voor Jamie Magazine. Op het vuur pruttelt de hertenstoof en de aardappelpuree naar een familierecept is net gemaakt. Het kan bijna niet kneuteriger. De kerst maakt van een ieder op de één of andere manier een zachtaardiger en meelevender mens. Ik vraag me af waarom dat is? Door de oude man met de baard en zijn arrenslee met herten alleen kan het niet komen. Het is de tijd van de maand dat de minderbedeelde, de ouderen of wie het dan ook maar nodig hebben in het zonnetje worden gezet. Ik wil niet iedereen over één kam scheren, maar bij de meeste komt deze innerlijke drang om iets goeds te doen alleen in de laatste maand van het jaar naar boven. Nu ben ik absoluut geen moraalridder en denk bij mezelf beter één keer per jaar dan nooit, maar dat is niet het antwoord op mijn vraag. Ik moet hier nog even een ei over leggen, want het intrigeert mij wel.

Voordat het een hele kritische blog gaat worden gooi ik het snel over een ander boeg. Nou ja, er wordt alsnog iemand in het zonnetje gezet door zijn kinderen en dat is papa Kazmi. In 2012 begint hij het Indiase familierestaurant Hills & Mills in Delft. Hills doelend op de Himalaya en Mills op de Nederlandse windmolens. Dit jaar lanceert de familie een kookboek met de beste recepten van papa Kazmi. Net zoals het restaurant staat het kookboek bomvol Indiase recepten met westerse invloeden.

Nu hoef ik jullie niet nogmaals uit te leggen dat ik groot fan ben van de Indiase keuken. Het Pure Cook Book staat boordevol recepten die voor een ieder thuis te maken zijn. Geen ingewikkelde ingredienten en staan die er onverhoopt wel tussen, dan biedt papa Kazmi een passende oplossing. Ik kies de palak paneer, een Indiaas gerecht met spinazie en paneer, een Indiase kaas. Helaas kan ik in de buurt geen paneer vinden en vervang het dankzij de tip van papa Kazmi met feta. Het resultaat mag er zijn. Wat mij betreft eveneens een leuk gerecht voor tijdens de feestdagen om hier een Indiaas tintje te geven aan de klassieke keuken. Eigenlijk net zoals het familierestaurant van papa Kazmi, alleen dan omgekeerd westerse invloeden met een Indiaas tintje. Laat het als laatste nou ook nog eens een leuk kookboek zijn voor onder de kerstboom.

Palak paneer
Uit: Papa Kazmi – Pure Cook Book
– 400 gr spinazie
– 100 gr feta
– rode ui
– knoflookteen
– ¼ tl chilipoeder
– 1 tl zout
– 2 el olie

IMG_0494

Snijd de paneer in blokjes, snipper de ui en pers de knoflook . Verwarm de olie in een braadpan op middelhoog vuur en bak de ui goudbruin (regelmatig roeren). Voeg de knoflook toe en bak deze een minuutje mee. Voeg de spinazie, chilipoeder en zout toe, schep alles goed om en bak het 2 minuten. Voeg de feta toe en verwarm het geheel nog 2 minuten. Serveer dit bijgerecht op tafel naast chapati, rijst en een willekeurige curry of naast hertenstoof en aardappelpuree.

IMG_0495