Daar zit je dan op een maandagmorgen in het Atal Medisch Diagnostisch Centrum, nuchter (en dan niet de alcoholloze variant) 2 uur wachtend op de volgende prik voor het testen op suikerziekte. Niet schrikken hoor het is – waarschijnlijk – slechts een formaliteit. Voor degene die dit eerder hebben gedaan het drankje is binnen en dat viel gelukkig mee. Met een spuugbakje naast me trek de tijd langzaam aan mij voorbij. Op de één of andere manier intrigeren wachtkamers mij altijd. Het zal de nieuwsgierigheid zijn, maar ik denk bij iedereen na waarom ze hier komen. Er zijn twee kamers één voor de trombose en één voor alle overige zaken. Het is een spel met mijzelf en elke keer toch weer leuk als je de kamer goed hebt geraden. Je kunt begrijpen dat ik mij niet verveel.

Het wachten geeft mij mooi de tijd een aantal blogs voor komende week te typen. The Lion Kitchen blijft uiteraard in kerstsferen en meerdere recepten passeren de revu. Vandaag gaan we voor een makkelijk voorgerecht namelijk mosterdsoep. Tevens een goed recept om na de feestdagen een beetje bij te komen van al het eten. Lekker met krokant gebakken spekjes en bijvoorbeeld soldaatjes van naanbrood. Zoals ik jullie al eerder vertelde is soep bij uitstek een geschikt recept dat je al een aantal dagen eerder kan maken. Maak als voorgerecht tijdens de kerstdagen, een extra grote pan voor oud & nieuw of gewoon voor vanavond!

Mosterdsoep (4 personen)
– grote prei of twee kleine
– knoflookteen
– 4 el mosterd (ik gebruikte 2 el Franse en 2 el Zaanse grove)
– 125 gr spekblokjes
– 50 ml slagroom
– Liter groente- of kippenbouillon
– peper & zout
– olijfolie

Pel en pers de knoflookteen. Was de prei grondig en snijd in ringen. Zet een pan met een scheutje olijfolie op het vuur en fruit hierin de prei. Voeg als de prei glazig wordt de knoflook toe. Schenk daarna de bouillon erbij en de mosterd. Goed roeren en breng het geheel voor zo’n 15 min aan de kook.

Ondertussen bak je de spekjes lekker krokant in een droge pan. Laat de spekjes uitlekken op een vel keukenpapier.

Als de soep klaar is haal je de pan van het vuur en pureer je de soep in een blender, keukenmachine of staafmixer. Schenk de slagroom erbij en breng op smaak met peper & zout.

Verdeel de soep over 4 kommen en maak af met de spekjes.

IMG_0606