Bij de schoonfamilie verdelen we ieder jaar met kerst de taken. De kinderen maken om de beurt een voor-, hoofd- en nagerecht. Dit jaar zijn wij aan de beurt voor het hoofdgerecht. Mijn schoonfamilie is niet gering en bestaat inmiddels uit 9 volwassenen, 4 neefjes, 1 nichtje en natuurlijk eentje op komst. De huisdieren laat ik verder buiten de beschouwing. Voor het hoofdgerecht probeer ik iets te bedenken dat alle kleine kinderen ook lekker vinden. Misschien gaan ze gewoon aan de friet, maar dan is in ieder geval de mogelijkheid daar. Verder wil ik een gerecht maken waaraan ik de avond zelf niet teveel werk heb en het allerbelangrijkste het is voor een grote familie.

Al snel denk ik aan stoofvlees van wild. Op tweede kerstdag eten we in Bussum, maar op donderdag ga ik hiermee al aan de slag. Dan heeft het vlees alle tijd om rustig thuis te pruttelen, kunnen alle smaken intrekken en hoef ik het de dag zelf alleen maar de pan op te warmen. Hetzelfde geldt voor de aardappelpuree naar een familierecept. Het geheim zit in het toevoegen van een beetje knolselderij aan de puree. Een extra tip van mijn moeder is om er al een aantal klontjes boter op te leggen als de puree is afgekoeld. Beschuitje eroverheen voor het krokante laagje en in de ijskast maar.

Gisteren heb ik de hertenstoofpot en de aardappelpuree getest en ik kan je vertellen dat deze in uitermate goede smaak is gevallen. Ik verheug me nu al op overmorgen, zodat ik aan de slag kan gaan met twee grote pannen hertenstoof en Sky Radio wederom keihard uit de speakers.

Hertenstoofpot & Aardappelpuree (4 personen)
– 1 kilo hertenpoulet
– 5 kleine uien (ik noem ze stoofuitjes)
– 400 ml wildfond
– 500 ml rode wijn
– 3 kruidnagels
– 1 el jeneverbessen
– 5 blaadjes laurier
– bloem
– 4 tenen knoflook
– 200 gr spekblokjes
– 100 gr kruid- of ontbijtkoek
– 500 gr aardappels
– 250 gr knolselderij
– nootmuskaat
– groentebouillonblokje
– ei
– 50/100 ml melk
– peper & zout
– roomboter
– olijfolie

Laat het vlees op kamertemperatuur komen en dep droog met een vel keukenpapier. Bestrooi het vlees met een beetje bloem en peper. Pel en snijd de uien in ringen en pers de knoflooktenen. Kneus de jeneverbessen met een vijzel.

Verhit een flinke scheut olijfolie in de koekenpan en bak hierin het vlees en de spekjes rondom bruin. Voeg daarna een flinke klont roomboter toe en de uien. Als de uien glazig worden voeg je de rode wijn, knoflook, jeneverbessen, kruidnagels en 4 laurierblaadjes toe. Breng het geheel aan de kook en voeg dan de kruidkoek in stukjes en de wildfond toe. Zet de pan op een stoofplaatje, draai het vuur zacht, doe de deksel schuin op de pan en laat het geheel zeker 4 uur pruttelen. Roer regelmatig door de pan om aankoeken te voorkomen en voeg af en toe heet water toe als het te snel indikt.

Ondertussen kan je aan de slag met de aardappelpuree. Schil de aardappels en de knolselderij en snijd beide in stukken. Doe de aardappels en de knolselderij in een pan met ruim water en breng het geheel voor zo’n 20 min aan de kook. Voeg daarbij het groentebouillonblokjes en het laurierblaadje toe. Giet daarna de aardappelen af en laat ze even droog koken.

Voeg een aantal klontjes roomboter, zo’n 15 gram in totaal, het ei en 50 ml melk toe. Stamp het geheel fijn met een stamper of gebruik een keukenmachine. Breng op smaak met de nootmuskaat en peper & zout. Even proeven en desnoods naar smaak wat roomboter of melk toevoegen, totdat er een smeuïge aardappelpuree ontstaat.

Eet de hertenstoofpot met de aardappelpuree en desnoods nog wat gebakken champignons of geroosterde groenten uit de oven.

IMG_0617