Ontbijten is hot! De ontbijtcultuur heeft het afgelopen jaar een enorme sprong gemaakt. Eigenlijk hoor je er zonder eggs benedict, homemade granola of pannenkoekjes in de Amsterdamse eetcultuur niet meer bij. Plekken als Teds, Coffee & Coconuts of Lavinia lopen storm zodra de deuren geopend zijn. Vanaf 8 uur in de ochtend kan je op vrijwel iedere hoek van de straat een latte scoren met een verse croissant. In mijn ogen is dit sowieso een regelrechte hit. Als ochtendmens sta ik het liefst zo vroeg mogelijk te trappelen naast mijn bed om de dag te beginnen.

Doordeweeks ontbijt ik met eigengemaakte granola, geitenyoghurt en een dosis vers fruit. Voordat ik in verwachting raakte leefde ik nog weleens op een sapje in de vroege ochtend. Echter het levende mensje in mij heeft ervoor gezorgd dat ik bij voorkeur de dag start als keizer. In het weekend is het feest, ik doe mijn best om zolang mogelijk in bed te blijven liggen en manlief heeft inmiddels door dat dit geregeld kan worden door ontbijt op bed. Hij blij, ik blij. Het enige bestanddeel dat niet mag ontbreken is spek. Knapperig, gebakken spek wel te verstaan! Sinds 28 weken in combinatie met avocado en ei mijn gouden driehoek. Een trio die niet gescheiden mag worden!

Food Bandits ontwikkelde een kookboek met de focus op ontbijtjes. In “Goodmorning” vind je de lekkerste ontbijtrecepten en ochtendrituelen. Op Instagram volg ik ze op de voet dankzij de prachtige foodfotografie, die in het boek uiteraard volop terugkomt. Om weer eens voor wat anders te gaan kies ik het appeltaart havermout verrassingsontbijt. Dankzij de zwangerschapshormonen kom ik er thuis achter dat ik de helft van de ingredienten ben vergeten, maar dat mag de pret niet drukken. De ene helft van de havermout eet ik warm en de andere helft bewaar ik voor overnight oats in de ijskast. De warme variant wint en dan vooral door de heerlijke geur van warme appeltaart die zich door de keuken verspreidt.

Appeltaart havermout verrassingsontbijt (1 hongerig persoon)
Uit: Goodmorning van Food Bandits
– 100 gr havervlokken
– 250 ml (amandel/soja)melk
– 1 tl vanille extract of beetje honing
– snuf zout
– snuf kaneel
– snuf kurkuma
– appel in stukjes
– amandelen/walnoten/rozijnen
– (kokos)boter

Bak de appel even kort op in wat (kokos)boter.

Schenk de melk in een pannetje, voeg de havervlokken toe en verwarm het geheel. Blijf goed roeren, totdat de havervlokken zijn ingedikt. Voeg ondertussen de kaneel, zout, vanille extract en de kurkuma toe. Als de pap de gewenste dikte heeft bereikt voeg je de appel en maak je het af met jouw toppings.

5dcda6f5-41c6-439d-981e-ef50fc4b4f25