De weken vliegen op de één of andere manier voorbij. Vandaag ben ik alweer 32 weken en dat betekent dat de kleine man (hopelijk) over uiterlijk 8 weken in ons leven aanwezig is. Dat zijn ongeveer twee maanden, je rekent je zwangerschap in weken alleen ik begrijp daar nog steeds de ballen van. Als je het op die manier bekijkt dan lijkt het nog zover weg. Denk aan vroeger wachtend op je verjaardag was een maand al te lang om er een adventkalender voor te maken. Aan de andere kant binnen 4 weken stop ik met werken, mag ik mijn vluchtkoffer pakken en moet de hele baby uitzet wel zo’n beetje geregeld zijn. Hier probeer ik overigens zo weinig mogelijk aan te denken, want dat resulteert in onnodige stress. Ga ik het wel redden? Hebben we alles in huis? Dergelijke vragen parkeer ik nog even naast me. Overigens draait er as we speak een wasje met de eerste lading babykleding, dus ongetwijfeld begint de nesteldrang toch al ergens.

Daarnaast is het derde trimester, naar wat ik heb begrepen, cruciaal voor de laatste kilo’s. Ik doe om die reden mijn uiterste best de cravings niet altijd te beantwoorden. Ach, en meer dan je best kan je niet doen toch? Ik was wel blij dat ik de Detox Kitchen Bible van Lily Simpson en Rob Hobson names Jamie Magazine mocht testen. Zo kreeg ik weer even een dosis inspiratie gezonde gerechten. Bij het zien van de maiskoekjes was ik om en ging die avond meteen aan de slag. Je kan het kookboek bijna een naslagwerk noemen, zoveel recepten staan erin. Voor ieder wat wils, van de health freak tot de persoon die gewoon even iets gezonder aan wil doen. Hoe het ook zij; de foto’s zijn prachtig en je krijgt spontaan zin om te gaan koken.

Eet de maiskoekjes met een frisse tomatensla of zoals ik met een worstje erbij. De volgende dag ook lekker als snack met een beetje zoetzure saus.

Maiskoekjes met tomaten-uiensalade (4 personen)
Uit: De Detox Kitchen Bible van Lily Simpson en Rob Hobson
– maïskolf of 150 gr maiskorrels
– ei
– 50 ml melk
– snufje zout
– snufje paprikapoeder
– 75 g bloem
– 2 lente-uitjes, gesnipperd
– 1 tl olijfolie, om te bakken
Voor de tomaten-uiensalade
– verse koriander, voor de garnering V
– 3 rijpe trostomaten, in plakken
– zakje rucola
– halve ui, in zeer fijne ringen
– sap van een halve citroen
– 1 tl vloeibare honing
– snufje zout

Verwarm de grill voor op hoog. Verwijder zo nodig de zijdeachtige draden van de maïskolven en gril ze onder af en toe keren in 12 minuten aan alle kanten goudbruin. Laat ze afkoelen.

Snijd de korrels af zodra de kolven zijn afgekoeld. Dit gaat het best door de kolf aan één kant vast te houden, rechtop en iets schuin, met het andere uiteinde in het midden van een theedoek op het werkoppervlak. Snijd dan met een mes langs de kolf omlaag om de korrels te verwijderen. Doe dit aan alle kanten. Gooi de kolf weg. Zet de maïskorrels apart.

Meng het ei met de melk, het zout en het paprikapoeder in een grote kom en klop alles door elkaar. Zeef in een andere kom de bloem en roer hier voorzichtig het eimengsel door, zodat een dik beslag ontstaat. Voeg de lente -ui en de maïs toe. Laat het beslag 10 minuten staan.

Meng intussen alle ingrediënten voor de salade in een kom. Zet deze apart.

Verwarm een grote koekenpan met antiaanbaklaag en doe daar een drupje olijfolie in. Schep het maïsbeslag in de kom, waarbij je uitgaat van ongeveer 1 volle eetlepel per koekje (laat voldoende tussenruimte vrij zodat het beslag kan uitlopen). Bak de koekjes in 2 -3 minuten per kant goudbruin. Leg de gebakken koekjes op een bord en houd ze afgedekt met aluminiumfolie warm. Voeg zo nodig meer olie toe aan de pan.

Serveer de koekjes warm, gegarneerd met verse koriander en met de tomatensalade ernaast.

img_1719