Ondanks een lichte vorm van smetvrees ben ik een ontzettende fan van hotels. Ik denk niet na over alle vorige bewoners van de hotelkamer die op hetzelfde kussen of onder het dekbed hebben gelegen. Sterker, ik negeer dit beeld volledig. Het enige dat ik altijd gelijk doe is de sprei en sierkussens van het bed afhalen en die in de hoek van de kast verstoppen. Daarvan weet ik zeker dat die de binnenkant van een wasmachine niet of zelden hebben gezien. In het verleden kon ik erg balen van het hotelontbijt. Denk hierbij aan de bakken met sompige worsten, droge roerei en rubberen spek. Dit is tegenwoordig wel anders en dat mocht ik vanochtend ervaren. De dag starten met een ontbijtdate bij Mr. Porter in het nieuwe W Hotel is namelijk een feest. Het ontbijt bestaat uit drie delen en van ieder onderdeel heb ik meer, maar dan ook meer dan genoten. Ik bespeurde zelfs een lichte vorm van jaloezie toen ik mijn broeder en schone zus zag binnen lopen met slaperige ogen. Hebben zij hier de nacht doorgebracht? Zucht, dit wil ik ook. Nadat ik Keesie (lees: de baby) op de wereld heb gezet teken ik voor een nacht in een mooi hotel, met zachte bedden en dikke kussens. Het nachtje buiten de deur mag dan afgesloten worden met een mega hotelontbijt. Ik droom nog even verder…

img_2067

Een kookboek vol met kip en de begeleidende e-mail dat ik hier wel gelukkig van word. Nou dat kan zomaar eens kloppen. Ik heb nooit begrepen waarom mensen een afkeer tegen kip hebben. Ok, dat je niet van kluiven houdt a la, maar hoezo geen kip? Behalve de organen van de kip vind ik de rest om te smullen. Van kippendijen, tot gegrilde kipfilets tot hele geroosterde kippen uit de oven. Het was dan ook een heerlijk om door het kookboek ‘Gouden Kip’ van Diana Henry heen te bladeren. Naast het recept van vandaag heb ik genoeg inspiratie opgedaan. Denk aan pikante Indonesische gebraden kip of kip met een vulling van rijst, zoete aardappel en koriander-kokossaus. Yum! Vandaag het recept voor de Vietnamese kip met citroengras en chili. Ik heb de marinade voor de kip de avond daarvoor gemaakt. Heel even was ik sceptisch naar het resultaat aangezien ik er per ongelijk iets teveel vissaus doorheen had gedaan. Vriendlief keek al enigszins beteuterd, maar het resultaat mocht er gelukkig zijn.

Vietnamese kip met citroengras & chili (4 personen)
Uit: Gouden Kip van Diana Henry

– 800 g kippendijen zonder bot en vel of kipfilet
– 2 stengels citroengras
– 4 el vissaus 2½ el bruine basterdsuiker
– naar smaak 2 rode chilipepers zonder zaadjes, fijngehakt
– 4 teentjes knoflook, geperst
– 2 el arachide- of zonnebloemolie (of een andere olie naar smaak)
– 1 ui, in halve ringen gesneden
– 125 ml kippenbouillon
– het sap van ½ tot 1 limoen + eventueel extra

Haal alle vet van de dijen of filets en snijd het vlees in stukjes. Verwijder de harde buitenlaag van het citroengras en snijd de boven- en onderkant weg. Hak het zachte deel van het citroengras zo fijn mogelijk. Doe de helft in een kom met de vissaus, basterdsuiker, de helft van de chilipepers, alle knoflook en de stukjes kip. Hussel goed, dek af met plasticfolie en zet in de koelkast. Laat de kipstukjes minimaal 4 uur marineren. Een hele nacht is beter. Zorg dat ze weer op kamertemperatuur zijn als je verdergaat.

Verwarm de olie op middelhoog vuur in een grote hapjespan of wok. Bak de kip aan alle kanten goudbruin. Voeg er de resterende chilipepers, het resterende citroengras en de ui aan toe en roerbak tot de ui zacht is. Zorg dat de chilipepers en het citroengras niet verbranden. Giet er de bouillon bij en zet het vuur lager. Dek af en laat de kip ongeveer 5 minuten garen. Haal het deksel van de pan, zet het vuur hoger en laat het vocht inkoken. Het mengsel moet natter zijn dan een roerbakgerecht maar droger dan een stoofpot. Voeg limoensap naar smaak toe, controleer de smaak en de zoet-zuurbalans en stel die eventueel bij met limoen en suiker.

Zet op tafel met zilvervliesrijst en roerbakgroenten.

img_2069