Iedereen heeft volgens mij wel een bucketlist op het gebied koken, tenminste ik wel. Hoog in mijn lijst staat of eigenlijk stond het bereiden van de perfecte kip en dan gewoon thuis. Zonder speciale fratsen of attributen, maar met een alledaagse oven zonder rotisserie. De afgelopen jaren vraag ik dan ook overal waar ik een sappige, malse kip eet wat het geheim erachter is. Natuurlijk lukt het mij niet om het volledige recept te achterhalen, maar als ik alle puzzelstukjes bij elkaar zou leggen dan zou dit het moeten zijn. De eerste keer dat ik om raad vroeg vroeg was bij Rijsel en het enige antwoord dat ik kreeg was dat ik de kip moest pekelen. Dit antwoord kwam in de loop der jaren steeds vaker terug en het werd hoog tijd om mij hierin te verdiepen.

Op voorhand deel ik alvast mee dat je voor dit recept echt de tijd moet nemen. Iets wat ik niet altijd heb, maar wat cruciaal is voor de perfecte kip. Daarnaast moet je eigenlijk een dag van te voren beginnen, dus houd daar ook rekening mee. En als laatste moet je in het bezit zijn van een grote pan. Als je dit allemaal op een rijtje hebt kunnen we beginnen.

Oh en een kleine tip. Kook ondertussen wat krieltjes en leg deze in de laatste fase bij de kip in de oven en braad ze mee.

Gepekelde hele kip
– Goede kip van ongeveer 1,5 kilo
– 2 liter water
– 100 gr suiker
– 180 gr grof zeezout
– takje tijm en rozemarijn
– 4 laurierblaadjes
– citroen
– 4 tenen knoflook
– 1 el pimenton
– 1 tl gedroogde tijm
– snufje korianderpoeder of gemalen korianderzaad
– 75 gr roomboter
– peper & zout

Het grote geheim zit hem dus, zoals gezegd, vooral in de voorbereiding. De kip moet namelijk 24 uur in een pekelbad om ervoor te zorgen dat het meest sappige en smakelijk kippetje wordt gecreëerd.

Verwarm 500 ml water met het zout en de suiker tot beiden zijn opgelost. Voeg daarna 1,5 liter koud water toe en roer de rozemarijn, tijm en de laurierblaadjes erdoorheen. Laat de kip in een grote pan in de ijskast 24 uur pekelen.

Neem de kip uit de pekel, laat goed uitdruipen en dep droog met een stuk keukenpapier. Was de citroenen, snijd door vieren. Pel de knoflook en stop deze samen met de citroen in zijn holletje.

Laat 50 gr van de boter op kamertemperatuur komen. Meng de roomboter met de 1 el pimenton, 1 tl gedroogde tijm, snufje korianderpoeder of gemalen korianderzaad en peper. Lift voorzichtig het vel op en smeer hieronder de helft van de boter. De rest wrijf je over de hele kip en vooral goed over de dijen/poten.

Verwarm de oven voor op 175 gr. Leg de kip met de borst naar beneden in een ovenschaal en braad de kip voor ongeveer 30 min. Haal de kip uit de oven.

Verhit in een braadpan een flinke klont boter en bak de kip rondom bruin om een krokant laagje te creëren. Verwarm ondertussen de oven naar 200 gr.

Schuif daarna de kip met de borst naar boven terug in de ovenschaal en schenk hier de boter overheen. Nu braadt je de kip in zeg 45 min af, maar blijf de kip regelmatig bedruipen met het vocht uit de ovenschaal. Hierdoor creëer je de meest krokante vel. Daarna is het puur genieten!