Wat heb ik uitgekeken naar de eerste hapjes van Max. Het liefst wilde ik bij 3 maanden al beginnen. Ik heb dan ook als de meest ongeduldige moeder ooit zitten wachten. Toen kwam ik ook nog eens tot de ontdekking dat ik bij de 4 maanden-mijlpaal op Ibiza zou zitten. Pfff, maar het was het wachten waard. Uiteraard hadden we op voorhand mijn moeder (naast moeder en omi de beste (preverbaal)logopedist van Nederland) ingeschakeld voor een paar kleine tips. Waar kan je het beste mee beginnen? Hoeveel hapjes geef je de eerste keer? Klopt het dat je met groenten moet beginnen om te voorkomen dat hij alleen maar fruit gaat eten? En nog meer van dergelijke vragen. Het maakt niet uit waarmee je begint, fruit of groenten. Belangrijk is wel dat het hapje zo smeuïg mogelijk is, want Max moet eerst leren een hapje door te slikken.

Nu kan je natuurlijk beginnen met de welbekende Olvarit potjes. Inmiddels zitten daar geen rare toevoegingen meer in en hoef je je niet schuldig te voelen als dat het eerste hapje van je kind is of gaat zijn. Alleen mijn kookhart kon dat niet aan en na een lange speurtocht op het internet ontdekte ik een stoomapparaat speciaal voor baby- en kindervoeding van Philips. Via fonQ bestelde ik de betreffende Philips Avent stoomapparaat en blender ineen. Met deze blender stoom je bijvoorbeeld fruit, groente, vis of vlees. Daarna draai je de kan om zodat alle ingrediënten gemixt kunnen worden. Een baby kan de was doen!

img_0637

Ok, tot zover zijn we er klaar voor. Van de zus van mijn omi kregen we een prachtig handgeschilderd bordje voor Max en ook de Stokke stoel met de newborn set staat klaar. Het eerste hapje van Max werd pompoen. Zo’n eerste “hapje” zegt eigenlijk al voldoende. Naast het wennen heeft de beste man nog een kleine maag. Meer dan 3 hapjes gingen er ook niet in. Schrik niet als je baby bij het eerste hapje vies kijkt. Bedenk dat het na al die tijd moedermelk of melkpoeder opeens een andere smaak en structuur moet verwerken. Geef in ieder geval niet op, maar probeer het op een andere dag of tijdstip nog een keer.

img_3727

Op het internet lees je overigens van alles en nog wat over wat het beste moment voor de eerste hapjes is. Zelf ben ik erachter gekomen dat Max het heerlijk vindt vlak voor zijn flesje in plaats van de beschreven 1,5 uur ervoor of daarna. Dit bewijst maar weer eens dat ieder kind anders is en je inmiddels wellicht al een beetje een idee hebt wat jouw kind fijn vindt.

Een gouden tip vond ik om de klaar gemaakte pompoen te verdelen over een ijsblokjesvorm. Uit een kwart pompoen haalde ik met de stoommachine zo’n 12 ijsblokjes. Ik ben zelf begonnen met een ijsblokje per dag en heb dit verder uitgebouwd.

img_3709

Inmiddels is Max een echt vreetzakje en gaan zowel de groenten als fruit er gemakkelijk in. Hieronder heb ik een paar groenten en fruit voor jullie onder elkaar gezet waarmee je het beste kan beginnen. Schroom ook niet om twee producten met elkaar te mengen. En let vooral op de seizoen producten!

Ik ben erg benieuwd hoe bij jullie de eerste hapjes verliepen? Deel vooral jullie verhalen hieronder.

Groenten:
– pompoen
– worteltjes
– bloemkool
– zoete aardappel
– broccoli
– sperziebonen

Fruit:
– peren
– appels
– perziken
– banaan
– bramen
– pruimen
– mango

Meer weten over mijn supermoeder kijk dan hier voor haar eigen praktijk de Groepspraktijk voor Logopedie, bestel haar boek “Hoera, ik eet!” hier of lees de columns op website van Nutricia.