Zo’n 17 jaar geleden was ik voor het laatst op Bonaire. In mijn geheugen staat het gegrift als een prachtig, maar piepklein eiland. Inmiddels woont mijn schoonbroer er bijna 4 jaar en is het hoog tijd dat de familie hem daar eens gaat opzoeken. Aangezien hij Max natuurlijk nog maar weinig heeft gezien en de Nederlandse Antillen zich uitstekend lenen voor een vakantie met kinderen gaat de kleine man mee. In deze The Lion Travels alles over het reizen met een baby/dreumes en het allerbelangrijkste alle tips over het eiland wat helemaal niet zo piepklein bleek te zijn. Lees je mee?

Vliegen
Vliegen naar Bonaire is niet niks, het is best een lange vlucht en daar moet je je als ouders toch enigszins op voorbereiden. Heen hadden wij een dagvlucht en terug vlogen we ’s nachts. Als je online leest kan de dagvlucht nogal een dingetje zijn met kleine kinderen. Om het ons en Max zo makkelijk mogelijk te maken gingen wij goed uitgerust op reis. We namen zoveel mogelijk verschillende dingen te eten mee (van fruit, crackers tot koekjes noem maar op), genoeg drinken (water en melk) en een eigen koffertje met speelgoed. Vergeet daarnaast nooit een extra setje kleding voor zowel de kleine als voor jou. Ook al zeggen vliegtuigmaatschappijen dat ze eten voor de allerkleinste aan boord hebben, bij ons was dit tot tweemaal toe niet het geval. Voor de zekerheid een potje meenemen is dus geen overbodige luxe. Heen hadden wij het geluk dat we drie stoelen hadden, maar desondanks dat was het de “8 uur Max entertainmentshow”. Stel je daar op in en zet jezelf even opzij. Wij hebben het daardoor prima ervaren en schaam je niet meteen als de kleine even een keel opzet ook dat hoort erbij. Bedenk maar dat hoe spastischer jij doet, hoe groter de kans is dat jouw kind hierop reageert. En zeker voor de heenreis geldt dat jullie iets leuks gaan doen en dat begint in ieder geval bij ons al op Schiphol. Overigens hebben wij de nachtvlucht wel als allerbeste ervaren. Max sliep dik 6 uur en werd wakker vlak voordat we gingen landen. Een verademing haha!

img_9192

Het leven op Bonaire
Wij verbleven op het Eden Beach Resort, zo’n 10 minuten buiten Kralendijk. Eden Beach Resort heeft verschillende soorten hotelkamers, maar beschikt tevens over studio’s met 1 of 2 verdiepingen. Deze studio’s bevinden zich vrijwel allemaal direct aan het strand, echt ideaal. Wij verbleven in de studio op de begane grond met terras, een hele fijne en ruime kamer! Vanuit onze studio liepen we zo het strand op en de babyfoon deed het makkelijk tot aan het restaurant. Max had zeker wel last van een jetlag, maar als je dan de deuren opent om 6 uur, het zonnetje komt op en je kan met de voeten in het zand is dat een stuk minder erg dan hier kan ik je vertellen. Voor ons was het de eerste vakantie met z’n drietjes en wij probeerden zoveel mogelijk om het schema van Max heen te leven. Het is er warm en zo’n kleine moet daar aan wennen. Wij gingen lekker meteen plat op het strand zodra hij sliep. Tussen 12 en 2 gingen we wat leuks doen zoals een ijsje eten, rondje om het eiland rijden of even boodschappen doen. Precies op tijd voor zijn middagdutje waren we weer terug en gingen wij weer liggen. Tussendoor natuurlijk spelen in het zand, continue zwemmen in de zee, de eerste stapjes in het zand en op zoek naar vogels. ’s Avonds bleven wij spelletjes doen en borrelen op het terras en zodra we wisten dat hij in diepe slaap was gingen we ergens eten halen of samen eten bij de Spice Beach Club, de strandbar horende bij Eden Beach Resort.

img_9193img_8345img_9199img_9197

Conclusie is dat wij iedereen met kinderen altijd zouden aanraden om een kamer te nemen met eigen terras en op de begane grond. Wij vonden het strand en zwembad voor de deur erg handig evenals de strandbar waar je ook lekker kan eten. De volgende keer zouden wij alleen wel kiezen voor een aparte kamer voor Max als dat kan (en niet giga duur is), we merkten dat hij toch wat onrustig sliep als wij naar de wc moesten, de glazen bijvulden of uiteindelijk zelf naar bed moesten. Voor een vakantie met of zonder kinderen is Eden Beach Resort in ieder geval een aanrader. Iedere vrijdag happy hour + bbq, genoeg live muziek en je kan er prachtig snorkelen.

img_7910img_9204

Eten & drinken
Wat een aanbod aan leuke eettentjes heb je op Bonaire. Dit had ik van te voren niet durven dromen. Kralendijk leeft echt in de avond en overdag vind je langs de kust foodtrucks met de vis zo uit de zee. Nu wij een studio met keukentje hadden deden wij gewoon boodschappen in de Antilliaanse Appie voor het ontbijt, eten voor Max en de drank natuurlijk. Scheelt overigens een hoop in de kosten kan ik je vertellen, want de dollar staat voor ons nog steeds niet al te gunstig. Verder waren we natuurlijk lekker met vakantie en vind je hier mijn rijtje tips voor wat je moet doen op Bonaire.

Kralendijk
– Gio’s (ijsjes eten)

img_8134
– Deli Delicious of Effies voor intimi (lunch)

img_8287
– Cuba Compagnie (avond)

img_9194
– Bonaire Blond Brewery (borrel)
– La Cantina (avond)
– Sebastian’s (pizza- en pastavond iedere zondag)

Buiten Kralendijk
– Kite City Food Truck (tonijnburger!! en hij staat er niet in het weekend)

img_9195img_8524img_8042img_8016

– Zazu Bar (iedere woensdag de beste hamburgers)
– Between 2 Buns (lunch)
– Fogon Latino (Argentijnse steak met alleen maar locals)

img_8335img_8331
– Bobbjans (BBQ met de meest goddelijke ribs, maar alleen in het weekend)

Stranden
– Eden Beach Resort & Spice Beach Club

img_8492img_7799img_8041img_9196
– Sorobon (ideaal voor met kinderen, je loopt zo de zee in)

img_8238img_9198
– Te Amo (bij Kite City Food Truck, let op geen bedjes etc)
– Klein Bonaire (met de boot op en neer)

To do
– Donkey Sanctuary (wortels voeren en ramen open)

img_9201img_9200img_9202img_9203
– Washinhgton National Slagbaai Park
– Rondje rijden op het eiland langs o.a. de zoutvlaktes en slavenhuisjes
– Vanaf Eden Beach vertrekt er 3 keer per dag een boot naar Klein Bonaire
– Snorkelen

Zoals jullie allemaal kunnen lezen is er genoeg te doen op ieder gebied. Wij vonden Bonaire fantastisch en zouden het iedereen met of zonder kinderen aanraden. Huur wel een auto, want daarmee verplaats je je op het eiland toch het makkelijkste. En oh ja, voordat ik het vergeet neem heel veel muggenspul mee (voor Max gebruikten wij trouwens de stickers van Squitos, erg handig). Voor de rest: wees vooral laidback, onthaast jezelf en geniet van elkaar! Masha Danki Bonaire…

img_8583