Aanstaande zondag is het weer tijd voor vaderdag. Voor Thole is het zijn tweede vaderdag en voor mijn vader alweer de 32ste. Hoe vaak je vaderdag ook hebt gevierd het blijft de perfecte dag van het jaar om je vader even in het zonnetje te zetten. Max heeft op de crèche iets moois in elkaar geknutseld en ik heb hem een beetje geholpen en iets extra’s gekocht. Mijn eigen vader kan natuurlijk niet achter blijven dus voor hem ligt er hier een cadeautje op hem te wachten. Overigens tot groot ontevreden van moeders, ik was haar schijnbaar vergeten op moederdag. Bij deze een publiekelijk excuses en ik beloof dat ik binnenkort een extra moederdag voor haar regel.

Anyway her en der kreeg ik te horen dat er wat weinig nieuwe recepten op de The Lion Kitchen verschijnen. Het is natuurlijk altijd leuk om te horen dat mensen zo enthousiast worden van je gerechten en ik voldoe graag aan verzoeken van mijn “fans”. Vandaar vandaag een steaksandwich speciaal voor vaderdag. Het recept is geïnspireerd op de in Amsterdam befaamde steaksandwich van L’Entrecote et les Dames. Mijn all time favoriet, alleen was ik de laatste keer ietwat teleurgesteld door het mini broodje met amper vlees, zeker gezien de toch wel pittige prijs die ze ervoor vragen. Hopelijk doen ze hier wat aan, want je kan mij hier normaal gesproken voor wakker maken.

Voor de steaksandwich kan je biefstuk gebruiken, maar mocht je een stuk bavette op de kop kunnen tikken dan verdubbelt dat de smaak van het broodje wel. Op het internet heb ik lang zitten speuren naar het recept voor de geheime saus van L’Entrecote et les Sames, maar daar kwam ik toch niet helemaal uit. Daarnaast zijn sauzen niet mijn grootste specialiteit en heeft de smaak iets weg van een goede kruidenboter. Waarom moeilijk doen als het soms ook makkelijk kan? Bak het vlees in de pan of nu het zulk mooi weer belooft te worden aanstaande zondag lekker op de bbq. Fijne vaderdag voor alle mannen met kinderen!

Steaksandwich Daddiocool (2 personen)
– biefstuk of bavette zo’n 200 gr
– 2 (shoarma) broodjes van de Turkse bakker
– 4 blaadjes botersla
– 2 el kruidenboter (tip: Boer Geert op de Ten Kate markt)
– peper & zout
– olijfolie
– klontje roomboter

Laat het vlees op kamertemperatuur komen en bestrooi met peper en zout.

Verhit een scheutje olijfolie en een klontje roomboter in de pan. Bak de biefstuk afhankelijk van de dikte zo’n 1.5 min per kant voor medium/rare en laat daarna verpakt in aluminiumfolie even rusten. De bavette bak je iets langer per kant vaak zo’n 2 á 3 minuten (check bij je slager). Voor biefstuk en vooral voor bavette is het cruciaal dat je het vlees haaks op de draad snijdt om het zo mals mogelijk te houden. Ook dit kan je even navragen bij de slager hoe je het beste kan snijden. Overigens als je de bavette niet goed snijdt dan kan je blijven herkauwen als een koe en dat is zonde.

Ondertussen haal je even snel een velletje keukenpapier door de pan. Snijd de broodjes open en verwarm de broodjes om en om in de pan. Op de warme broodjes verdeel je de kruidenboter op beide kanten, zodat het lekker smelt. Verdeel de botersla over de broodjes, snijd het vlees en leg dit er als laatste op. Mmmm!

img_7512