Het is hoog tijd voor een nieuwe The Lion Cheats, nog steeds de best bekeken rubriek op The Lion Kitchen. Ik begrijp wel waarom, iedereen houdt immers van fast food, guilty pleasures en cheaten op z’n tijd. Tenminste ik wel! En jullie schijnbaar dus ook, de befaamde 80/20 regel is volgens mij een trend die vrijwel iedereen volgt.

In het rijtje van mama’s beste recepten horen zonder twijfel de saucijzenbroodjes. Of nou ja eigenlijk zijn ze volgens mij zelfs van de hand van omi, maar ik geef mam de credits. Er gaat geen verjaardag voorbij zonder deze saucijzenbroodjes! En niet alleen voor verjaardagen, ieder feestje verdient deze saucijzenbroodjes. Het gaat inmiddels zover dat wanneer we de verjaardag van mijn schoonmoeder vieren, mijn schoonzusje als eerste appt of ik de beroemde saucijzenbroodjes wil maken. Daar hoef ik uiteraard geen twee keer over na te denken. Het enige nadeel is wel dat het recept iedere keer net iets anders is, afhankelijk van wat er in de keukenkastjes te vinden is. Voor jullie heb ik geprobeerd het zo goed mogelijk bij te houden deze keer en dat is gelukt. Een groot succes voor jong en oud, zelfs Max heeft er van gesmuld.

Je kan er natuurlijk voor een borrel kleine saucijzenbroodjes van maken, maar groot zijn ze net zo lekker. Als laatste een tip: vries er een paar in, dan heb je altijd wat lekkers achter de hand.

Saucijzenbroodjes (10 stuks)
– 10 plakjes bladerdeeg (ontdooid)
– 350 gr half-om-half gehakt
– 1/2 el sambal (mag wat meer als je van spicy houdt)
– 1 el ketjap
– snufje nootmuskaat
– 2 eieren
– beschuit
– peper & zout

Verwarm de oven voor op 220 graden.

Meng het gehakt met de verkruimelde beschuit, sambal, ketjap, 1 ei en nootmuskaat. Breng daarna op smaak met peper & zout. Ik proef altijd het gehakt even en voeg naar smaak eventueel nog wat sambal of ketjap toe.

Leg de plakjes bladerdeeg naast elkaar op het keukenblad en verdeel het gehakt in 10 gelijke delen. Maak een rolletje van het gehakt ter grootte van de bladerdeeg en leg op het plakje. Vouw de bladerdeeg dicht en maak de randen een beetje vochtig met wat water. Druk met een vork de uiteinden van de bladerdeeg tegen elkaar. Als je kleine saucijzenbroodjes wilt maak je nu alvast de inkepingen, maar snijd ze niet helemaal door.

img_1455img_1456img_1457img_1458

Split het tweede ei en bestrijk met het eigeel de saucijzenbroodjes. Leg de saucijzenbroodjes op een met bakpapier bekleden bakplaat en schuif ze voor zo’n 15 á 20 min de oven in. Kijk na 10-15 min of de saucijzenbroodjes een mooi goudgele kleur hebben, als dit nog niet het geval is schuif je ze nog even terug de oven in.

img_1459