De afgelopen jaren geven bestie Char en ik elkaar geen (nutteloze) cadeaus meer voor elkaars verjaardag, maar gaan we samen een weekendje weg. Na Gent, Maastricht en Ibiza was het dit jaar tijd voor Vlieland. Ik durf het bijna niet te zeggen maar in de 33 jaar dat ik op deze aarde ben, ben ik nog nooit op de Waddeneilanden geweest. Het was al die tijd wel een grote wens, alleen was het er tot nu toe simpelweg nog niet van gekomen. Een heel ander uitje dan we normaal doen en dat is ook weleens lekker. Het doel was om een beetje bij te komen, goed te eten en verder eigenlijk gewoon niks. Het blijkt dat Vlieland zich daar uitstekend voor leent.

Vanuit Harlingen gaat er meerdere malen per dag een boot richting Vlieland. Het is aan te raden om vooraf online kaartjes te kopen, op tijd te zijn (lees: rennen en als laatste de boot op moeten is geen pretje) en neem een pilletje tegen zeeziekte (bijv. Primatour). Er zijn twee mogelijkheden: de veerdienst (1 1/2 uur) en de sneldienst (45 min). Wij kozen prijstechnisch voor de veerdienst en dat was eigenlijk heel goed te doen. Met kleine kinderen zou ik misschien wel eerder voor de sneldienst gaan. Eenmaal aangekomen op Vlieland liepen wij via de Dorpsstraat naar ons hotel, Badhotel Bruin. Stiekem was ik toen al verliefd op Vlieland. De Dorpsstraat is eigenlijk de drukste straat van Vlieland, waar alles zich dan ook zo’n beetje afspeelt. Winkels, restaurants, cafe’s en de supermarkt. Zoals jullie misschien wel weten is Vlieland autovrij hetgeen betekent dat iedereen lekker slentert op straat en zich vervoert per fiets.

Aangekomen in Badhotel Bruin verovert Char snel een plekje op het terras en inspecteer ik onze kamer. We hebben een “superior kamer” met een gigantisch bed en een klein terras met twee ligstoelen. Dit begint goed! Daarnaast heeft het hotel een wellness, gigantisch lekker ontbijt en restaurant Bravoure die wij de eerste avond uit gaan proberen. Eerst het terras op! We genieten van de flessen rosé, oesters en andere lekkere dingen. De zon schijnt en het voelt echt als vakantie.

We besluiten op het terras van het hotelrestaurant Bravoure te blijven hangen en we nemen het gelijknamige menu. Char begint met de ceviche en ik krijg een steak tartare van kalf. Erg, erg lekker! Ook de hoofdgerechten vallen goed in de smaak, maar dan komt het toetje. Verschillende kazen met geroosterd suikerbrood, ik kan je vertellen veel beter wordt het niet met een kaasplankje. We zijn er zelfs zo verliefd op dat we het de volgende dag bij de borrel weer bestellen. Kortom, een aanrader. Daarnaast is het zeker voor familie’s (je hebt bij Badhotel Bruin diverse familiekamers) altijd fijn als het bijbehorende restaurant gewoon goed is.

Na een avondwandeling over de dijk gaan we lekker naar bed. De volgende dag starten we uitgeslapen aan het uitgebreide ontbijt. Wat kunnen hotelontbijtjes toch een feest zijn. Daarna huren we fietsen en vertrekken we richting het strand. Nog een pluspunt van Badhotel Bruin is dat je via je het hotel gratis strandbedjes kan huren bij Harry’s Beach Essentials. Ondanks de wind scheen de zon en al snel lagen we heerlijk te zonnebaden. We besluiten te lunchen bij strandtent ’t Badhuys waar ze een goede caesar salade serveren. Daarna stappen we op de fiets en rijden zo’n beetje het hele eiland rond. We borrelen bij ons hotel en eten daarna mosselen en sliptong bij Het Praethuys.

Het weekend vliegt voorbij en voordat we het weten zitten we alweer terug op de boot richting Harlingen. Zoals ik al eerder schreef ben ik ontzettend verliefd geworden op Vlieland en baal ik dat ik dit eiland nu pas heb ontdekt. Een ding is zeker, we komen begin volgend jaar terug en dan met de familie. Alleen al omdat ik nog zoveel dingen niet heb gedaan!

Hierbij nog een lijstje wat overige tips:

Eten:
– Restaurant Bravoure (Badhotel Bruin)
– ’t Badhuys
– Het Praethuys
– Leut
– Het Armhuis
– Gestrand
– Strandpaviljoen Oost

Winkels:
– ’t Snoepwinkeltje
– 124 Vlieland
– Eb & Vloed
– Bakkerij Westers

Te doen:
– vuurtoren beklimmen
– rondje om het eiland fietsen
– check het programma van camping Stortemelk
– zeehonden