Ruim een jaar ben ik foodblogger geweest voor Jamie Magazine, het tijdschrift van ’s werelds leukste koks Jamie Oliver. Maandelijks valt het tijdschrift nog op de deurmat en het blijft altijd weer genieten. Ik blader er met veel plezier doorheen en doe weer genoeg inspiratie op voor een lading nieuwe recepten. Deze keer viel mij oog op de slawraps met gehaktsalade, die we overigens eerst volgens het recept aten en erg lekker vonden. Bij de tweede poging heb ik het recept wat getweakt en het gehakt vervangen voor gamba’s. Ik vind het een vrij eenvoudig recept waar je wel de show mee steelt. Het overgrote gedeelte kan je namelijk al van te voren of zelfs een dag eerder marineren. En dat kwam de afgelopen weken best goed uit!

Iedereen heeft waarschijnlijk wel door dat de komkommertijd voorbij is, de scholen zijn namelijk weer begonnen en iedereen is terug van vakantie. Dat merk je ook op werk! Het is flink aanpoten, maar eigenlijk is dat best wel lekker. Afgelopen week ging Max voor het eerst 2 dagen naar de crèche en was mijn thuiswerkdag voorbij (snik). Met een vervelende hoest, doorkomende kiezen en welke ellende nog meer zorgde dat voor een aantal slapeloze nachten. Gelukkig zijn we er nu weer helemaal bij! Gisteravond werd er op televisie een nieuw project gelanceerd, waar ik en Studio Freek best wel heel erg trots op zijn. Hebben jullie de nieuwste reclame van Reaal al gezien?

Vandaag ben ik lekker vrij en aan het einde van de week vertrekken we richting Knokke voor de laatste vakantie van het jaar. Nu maar hopen dat de Indian Summer snel om de hoek komt kijken. Dan is het nu tijd voor de Aziatische sla met gamba’s, want zo start je gewoon heel lekker de week!

Aziatische sla met gamba’s (4 personen)
– 400 gr gamba’s
– grote zak sla
– grote wortel
– komkommer
– handje radijsjes
– rode peper
– 200 gr glasnoedels
– 2 limoenen
– vissaus
– 1 1/2 tl suiker
– stuk gember ter grootte van je duim
– knoflookteen
– honing
– 1 1/2 el sojasaus
– gebakken uitjes
– optioneel koriander en/of munt

Dep de gamba’s goed droog met keukenpapier.

Maak de wortel schoon en snijd in lange dunne repen. Rasp de komkommer, verwijder de zaadlijsten en snijd in halve maantjes. Was de radijs en snijd in flinterdunne plakjes. Snijd de helft van de rode peper in hele dunne reepjes (met of zonder zaadjes afhankelijk van hoe spicy je houdt). Meng alles met een 1/2 el vissaus, sap van een halve limoen en een 1/2 tl suiker. Zet apart in de ijskast.

Snijd de andere helft van de rode peper eveneens in dunne reepjes. Verwijder de schil van de gember en snijd zo klein mogelijk. Pers de knoflookteen. Meng in een bakje de rode peper, gember, knoflook, rasp en sap van 1 limoen, 2 1/2 el vissaus, scheutje honing en 1 1/2 el sojasaus. Proef altijd even de marinade en als alles naar wens je roer je de gamba’s erdoorheen. Laat minimaal 30 min marineren in de ijskast.

Ondertussen kook je water en gaar je in een bakje hierin de glasnoedels. Giet ze na 5 minuten af en zet  apart. Hak de blaadjes van de koriander en de munt fijn.

Verhit een pan met een scheutje olijfolie op hoog vuur en bak hierin de gamba’s totdat ze mooi goudbruin zijn en beetje gaan karameliseren.

Verdeel de sla over 4 borden, leg daarop de glasnoedels, daarna de groenten en als laatste de gamba’s. Top af met de gebakken uitjes, de munt en koriander.