Als zelfs de man het wat stil begint te vinden op The Lion Kitchen zegt dat genoeg. Hoog tijd dus voor wat reuring en nieuwe posts. Zoals ik jullie eind vorig jaar vertelde zijn wij inmiddels van Amsterdam naar Bussum verhuisd. Ons huis is grotendeels klaar en in ieder geval bewoonbaar. Verder heb ik met jullie nog niet het leuke nieuws gedeeld dat Max begin juni een broertje krijgt. Vandaar dat het ook wat stiller was op The Lion Kitchen, er gebeurt nogal veel in mijn leven op dit moment. Daarnaast stonden we ook nog eens met 9 uitverkochte shows met Freek Vonk in AFAS Live aan het einde van 2017. Kortom, ik heb niet stil gezeten.

Wel heb ik het schrijven en koken voor jullie enorm gemist en ben ik blij dat ik het bij deze weer oppak. Op Instagram heb ik inmiddels al zoveel recepten aan jullie beloofd dat ik wel aan de bak moet! We trappen af met een heerlijk recept voor stoofvlees met bier. Perfect voor in het weekend of tijdens deze saaie regenachtige dagen. Sommige vinden het maken van stoofvlees heel veel werk, maar eigenlijk is het zo makkelijk. Eigenlijk is stoofvlees de dag daarna nog lekkerder, je kan het dus ook makkelijk na werk opzetten en rustig laten pruttelen.

Het stoofvlees is natuurlijk het allerlekkerste met frietjes of aardappelpuree en vergeet de rode kool niet! Ik heb een recept van Jamie Oliver gebruikt als basis en deze aangepast naar mijn eigen wensen.

Stoofvlees met bier (4-6 personen)
– 1 kg runderlappen
– 1 witte ui
– Half potje Amsterdamse zilveruitjes
– laurierblaadje
– 20 gr verse Italiaanse kruiden
– 200 ml runderbouillon
– 330 ml bier (hoe donkerder hoe beter)
– Bol knoflook
– 4 el stroop
– bloem
– roomboter

Snijd de ui in kleine blokjes. Snijd het vlees in vierkante stukken en bestrooi met zout, peper en bloem. Verhit de boter in een braadpan en voeg het vlees toe. Bak de stukjes vlees rondom bruin, voeg dan de ui, Amsterdamse zilveruitjes toe en bak 2 minuten mee. Voeg het laurierblaadje, de Italiaanse kruiden, de bouillon toe en blus het geheel af met het bier.

Laat het gerecht 1 ½ uur zachtjes stoven. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 gr. Kwast de bol knoflook in met wat olijfolie en leg hem op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat de knoflook in 30 min helemaal zacht worden. Haal de bol dan uit de oven en laat hem ongeveer 10 minuten afkoelen. Snijd het topje van de knoflook, knijp de knoflook uit de teentjes en prak het in een kommetje fijn met de appelstroop. Roer het knoflookmengsel door het stoofvlees en laat het dan nog eens 1 ½ uur verder stoven op het vuur.

Mocht jouw stoofvlees nog wat waterig blijven, los dat 1 el maizena op met 2 el water en meng het mengsel door het stoofvlees. Blijf goed roeren, want het gaat snel.

Vergeet als laatste niet het laurierblaadje te verwijderen voordat je de schaal op tafel zet.