Net zoals bij Max hebben we staan trappelen tot Bram 4 maanden was en we konden beginnen met zijn eerste hapjes. En wat een verschil, hoe voorzichtig we waren bij Max en hoeveel makkelijker het gaat met Bram. Op mijn Instagram stelde ik jullie een aantal vragen. Ik vond de antwoorden heel leuk en ik zal in deze blog ook de door jullie gestelde vragen proberen te beantwoorden. Nou, daar komt het hoor de volledige update rondom de eerste hapjes van Bram.

Zelf hebben wij de Tripp Trapp Newborn Set van Stokke op onze stoel en ik vind het heel fijn om daarin de eerste hapjes te geven. Bram zit meer rechtop en kan niet heen en weer wippen zoals in een wipstoel. Bij Bram wisten we heel duidelijk dat hij eraan toe was om te gaan eten aangezien hij letterlijk het eten uit onze mond staarde. Dit zal per kind verschillen en bij een te vroeg geboren baby kan je soms beter rekening houden met de uitgerekende datum dan beginnen met 4 maanden vanaf de geboorte.

Bij de eerste hapjes gaat het vooral om wennen aan een andere structuur dan de borstvoeding of kunstvoeding die ze tot die tijd gewend zijn. Of je nou begint met groente of fruit maakt evenmin iets uit. Houd alleen in je achterhoofd dat zowel borst- als kunstvoeding zoetig is. Een baby heeft daarom van nature een voorkeur voor zoet. Een paar voorbeelden voor groenten en fruit waarvan het slim is om mee te beginnen.

Groenten:
Wortel
Pompoen
Pastinaak
Bloemkool

Fruit
Peer
Banaan
Avocado
Appels
Mango

Bij Bram begonnen we met wortel, maar dat was niet echt een succes dat ik de tweede dag op peer ben overgestapt. Daarna ben ik langzaam een beetje gaan wennen met wortel en inmiddels vindt hij beiden smaken top. Een combi is dus ook goed om mee te beginnen als het maar super glad gepureerd is.

Dan komt de grote hamvraag ga je zelf aan de slag of gebruik je een potje? Bram krijgt een mix! Er is niks mis met een potje en vaak makkelijker voor een baby, omdat je het zó fijn vaak zelf niet krijgt. En houd je in het achterhoofd dat je nog genoeg voor je kleine kan koken en dat een potje tegenwoordig gewoon echt top is. Wij gebruiken o.a. Ella’s Kitchen of vanaf 6 maanden Piccolo.

Welke vraag ook vaak terug kwam is de hoeveelheid. Ook hierin vind ik het lastig een eenduidig antwoord te geven. Bij Max zijn we begonnen met de grootte van een ijsblokje. Het gaat in eerste instantie niet om de voedingsstoffen die hij binnen krijgt, maar het wennen aan een andere structuur en smaak. De hoeveelheid is dus in het begin nog niet cruciaal en halen ze voldoende uit de andere voeding. Bram daarentegen smult zo van alles en eet soms wel eens 100 gr. Belangrijk is om te kijken dat jouw kind geen krampjes krijgt en vooral heel veel lol heeft met de eerste hapjes.

Als laatste het tijdstip. Hier speel ik een beetje mee. Een goed moment is dat jouw kleine honger heeft, maar nog niet op springen staat. Of we geven een hapje rond 11/12 uur of rond 17/18 uur. Dit is dus afhankelijk van de tijdstippen van zijn fles.

Ik vond het ontzettend leuk om al jullie reacties te lezen en vooral de bijbehorende vragen. Ik ben geen deskundige, maar blijkbaar willen jullie graag meer van mij weten. Ik heb het geluk dat mijn moeder DE pre-logopediste is van Nederland (hihi) en dat ik veel van haar heb mogen leren. Belangrijkste tip: kijk goed naar je baby en forceer dus niet! Ieder kind is anders en ieder kind pakt hiervoor z’n eigen moment om te leren eten van een lepel.