Sinds een paar maanden doen wij thuis aan weekmenu’s met bijbehorende weekboodschappen. In het begin moesten wij hier erg aan wennen, maar eigenlijk is het hartstikke handig. Het scheelt niet alleen een hoop tijd met het nadenken over de vraag wat we nu weer gaan eten, maar (misschien wel belangrijker) ook een hoop impulsaankopen, geld en verspilling van producten. Het is namelijk zo dat als je bewuster omgaat met het doen van jouw boodschappen, je zorgvuldigere aankopen doet. 

Naar aanleiding van een ontzettend leuke samenwerking met Atelier Little Boomerang hebben we een klein onderzoek onder onze volgers op Instagram gedaan. Daaruit kwam (helaas) toch nog naar voren dat het merendeel van jullie dagelijks en op de bonnefooi boodschappen doet. Wist je bijvoorbeeld dat wanneer je zonder lijstje boodschappen doet je gemiddeld 1/3 meer weggooit dan mensen die met een lijstje boodschappen doen? Niet alleen zonde van jouw geld, maar ook van al dat eten.

Zoals ik al aangaf is het even wennen als je van jouw dagelijkse boodschappen overstapt naar boodschappen 1x per week. En geen zorgen ook ik ben geen heilige, maar we proberen het wel. Zo zijn er natuurlijk altijd boodschappen zoals bij de slager die nou eenmaal niet een hele week goed blijven. Wat helpt is het speuren in krantjes naar aanbiedingen, kopen van lokale en seizoensgebonden producten en als laatste om van te voren te bedenken wat je de hele week gaat eten. Vergeet daarbij niet na te denken over het feit dat de gemiddelde Nederlander meestal teveel kookt. Gooi het eten niet weg, maar vries het in of plan een restjesdag.

En als je dan die ene keer in de week op pad gaat maak het vooral zo leuk mogelijk voor jezelf. Ik neem vaak zelfs de kinderen mee, zo leren ze helpen boodschappen te doen. En shop met een herbruikbare tas, zoals deze waanzinnige XL shopper van Atelier Little Boomerang. De tas wordt met de meest grote zorg gemaakt in een atelier in Amsterdam door mensen die (even) niet werkzaam zijn op de arbeidsmarkt. En niet te vergeten gemaakt van gerecyclede materialen! Als laatste tip, vermijdt spitsuren in een supermarkt. Scheelt meteen een hoop tijd en irritatie.

Ben je nou geen fan van boodschappen doen ga dan voor een online supermarkt. Het is geen geheim dat ik groot fan ben van Crisp. Bij Crisp krijg je daarnaast de garantie dat bij levering de houdbare producten gemiddeld nog zo’n minimaal 4 dagen of meer goed zijn, maar soms wordt het ook bevroren geleverd. En je kan natuurlijk het vlees en vis gewoon invriezen als je het later wilt gebruiken.

Laten we dan maar meteen een geweldig recept van een gebakken dorade met bloemkoolpuree met jullie delen. Puree over? Gewoon invriezen of maak er de dag daarna een stamppot of soep van. Doperwten bewaar je in de diepvries en gebruik alleen wat je voor die dag nodig hebt. Restjes kruiden over? Verwerk ze lekker in de puree. Wij thuis zijn groot fan en jullie?

Bloemkoolpuree met dorade (4 personen)
– 4x dorade filet met huid
– hele bloemkool
– 300 gr bevroren erwten
– roomboter
– 50 ml (magere) melk of room
– olijfolie
– 6 takjes tijm, bladeren geplukt
– snufje nootmuskaat
– peper & zout

Was en snijd de bloemkool in roosjes. Breng een pan water aan de kook voordat je zout en bloemkoolroosjes toevoegt. Kook ongeveer 6 minuten of tot de bloemkool zacht is wanneer je er met een vork in prikt.

Schep de bloemkool uit de pan (bewaar het kookvocht) en doe de bloemkool samen met een klontje boter, melk, en de tijm in een keukenmachine. Mix op hoog tempo, totdat de bloemkool een gladde puree is geworden. Breng op smaak met peper, zout en een snufje nootmuskaat.

Voeg, terwijl het water nog kookt, de erwten toe en blancheer ze gedurende 3 minuten. Giet daarna het water af en stop het kookproces door ze af te spoelen met ijskoud water.

Dep ondertussen de dorade droog met een vel keukenpapier en breng op smaak met peper & zout. Zet een koekenpan op middelhoog vuur en voeg een klont boter en olijfolie toe. Als de boter gesmolten is voeg je de dorade toe met de huid in de pan. Draai na 3-4 minuten de vis voorzichtig om en bak nog een paar minuten (afhankelijk van de dikte van de vis). Om het extra smeuïg te maken voeg je nog een beetje boter toe.

Verdeel de bloemkoolpuree over de borden, daar bovenop de doperwten en de vis. Schenk nog een beetje van de jus over de borden.

Processed with VSCO with g3 preset