YES, het is weer tijd voor The Lion Moments. Vandaag de hippere variant op de salade Niçoise. Heel makkelijk, simpel en klaar in een mum van tijd!

Voor degene die wat carbs willen nemen een lekker Roseval aardappeltje erbij, anders geen Roseval en is de sla no carbs. Je kan de sla nog verder pimpen door er een paar Kalamata olijven aan toe te voegen. Heel lekker, maar ik was die helaas vergeten!

Koop natuurlijk alles zo biologisch mogelijk, maar vooral de tonijn!! Via de website www.goedevis.nl kan je checken of jouw tonijn aan de eisen voldoet .

Salade Niçoise (4 personen)

– 4 x verse tonijnsteak (ongeveer 100-120 gr p.p.);
– grote zak salade;
– eventueel 4 Roseval aardappeltjes;
– 250 gr sperziebonen;
– 4 eieren;
– 4 tomaten;
– eventueel wat Kalamata olijven;
– olijfolie;
– 1 el mosterd;
– 1 el balsamicoazijn;
– citroen;
– olijfolie;
– 2 knoflooktenen; en
– peper & zout.

Als je de aardappeltjes erbij neemt, verwarm de oven dan voor op 200 graden. Boen de aardappelen schoon en leg ze in een ovenschaal. Bedruppel de aardappeltjes met wat olijfolie en bestrooi flink met peper & zout. Leg de ongepelde knoflooktenen bij de aardappeltjes. De aardappeltjes moeten ongeveer 30 min in de oven. Houd de aardappeltjes af en toe een beetje in de gaten en draai ze dan meteen ook even om. Haal de aardappelen als ze klaar zijn uit de oven en snijd ze door de helft en dan in vieren. En laat de schil heerlijk om de aardappel zitten.

20140203-103839.jpg

Haal de tonijn uit de ijskast en leg de tonijn tussen twee vellen keukenpapier. Haal de sla ook uit de ijskast en kieper in een slabak, zodat de sla een beetje kan luchten. Was de tomaten, snijd door de helft en in halve maantjes. Breng een pannetje met water aan de kook. Kookt het water? Leg dan de eieren met een lepel voorzichtig in het kokende water en kook de eieren max 4 á 5 min. De eitjes zijn dan perfecto! Giet de eieren af en laat de eieren schrikken door er koud water overheen te laten stromen.

Was en dop de sperziebonen. Snijd de sperziebonen afhankelijk van de grootte door tweeën of drieën. Pak een steelpannetjes, doe daarin de sperziebonen en vul met warm water tot de helft van de sperziebonen. Zet het pannetje op het vuur en breng het water aan de kook. Kook de sperziebonen voor ongeveer 4 min. Giet daarna de sperziebonen af en spoel er ijskoud water overheen om het kookproces te stoppen. Je zou nu nog een klein beetje (biologische) boter bij de sperziebonen kunnen laten smelten, om ze een iets zachtere smaak te geven. Zet ook de sperziebonen even apart.

Maak de dressing van 2 el olijfolie, balsamicoazijn, mosterd en het sap van een halve citroen. Even goed roeren en de dressing is klaar. Breng eventueel nog een beetje op smaak met peper & zout. Meng de dressing met de sla en pel de eieren.

20140203-103829.jpg

Nu het moment suprême: de tonijn! Verwijder de vellen keukenpapier en besprenkel de tonijn met een beetje olijfolie. Verwarm een grillpan, de mijne is een beetje oud dus ik doe altijd nog een beetje olijfolie extra in de pan voor de zekerheid. Als de pan gloeiend heet is grill je de tonijn 45-60 sec per kant. Echt niet langer! Het is alleen de bedoeling dat de tonijn mooie grillstrepen krijgt.

20140203-103853.jpg

Nu kunnen de borden opgemaakt worden. Snijd de eieren door vieren en de tonijn in repen. Als eerste wat sla op het bord en dan de tomaten, sperziebonen, aardappeltjes & olijven (als je die hebt) en de eieren. Als laatste de tonijn en sprenkel er nog wat citroensap overheen. Tadaaaa!! Ultiem en gezond genieten…

20140203-103907.jpg