Vorige week had ik een “Parrano Cooking Class” in een prachtige kookstudio aan de Herengracht, georganiseerd door MaisonPR. Zoals de naam al zegt stond de workshop compleet in het teken van Parrano. Parrano is een Hollandse kaas met een Italiaans tintje. Daarnaast is Parrano een 100% natuurlijk gerijpte kaas, zonder conserveringsmiddelen. Ontzettend populair in The States! Parrano ligt daar in de schappen van Whole Foods Market en Trader Joe’s, twee van de grootste organic supermarkten in de Verenigde Staten. Ik ben benieuwd!

We begonnen met een eigengemaakt kaaskoekje met een tomatensalsa en daarna een bruschetta met bonen en gremolata. Uiteraard gemaakt met Parrano kaas. Daarna mochten we zelf aan de slag. In groepjes van 4 maakten we een Risotto Amarone. Mmm, echt heel lekker. Gelukkig mag ik het recept – dankzij Kookstudio Eat2Gather – met jullie delen. Je denkt misschien: “Huh, rode wijn?”. Jazeker, dat klopt! Het was een aangename combinatie en een leuke afwisseling op de standaard risotto met witte wijn.

20140327-130230.jpg

Eet de Risotto Amarone met een op de huid gebakken stukje dorade.

20140327-130333.jpg

Risotto Amarone (6 personen)

– 3 dl kippenbouillon;

– grof zeezout en versgemalen zwarte peper;

– 125 gr ongezouten boter;

– 1 rode ui, gepeld en fijn gehakt;

– 2 teentjes knoflook, gepeld en gehakt;

– 300 gr risotto rijst;

– 6 dl Amarone wijn of een andere volle rode wijn;

– 6 el verse basilicum, grof gehakt;

– 6 groene asperges;

– sap en schil van 2-3 citroenen;

– 100 gr Parrano kaas, vers geraspt; en

– 5 el mascarpone kaas.

20140327-130240.jpg

1. Verwarm de kippenbouillon en controleer of deze goed op smaak is.

2. Zet een ruime pan met water op met zout en breng aan de kook.

3. Snijd de onderkant van de asperges en blancheer de asperges 4 minuten in kookend water of tot dat ze beetgaar zijn. Direct afkoelen in een bak met koud water.

4. Smelt de helft van de boter in een ruime pan. Bak op laag vuur de ui tot het zacht is. Voeg de knoflook toe en roer goed. Voeg de rijst toe en vermeng het geheel goed door totdat alle korrels bedekt zijn met boter.

20140327-130250.jpg

5. Zet het vuur hoger en schenk de helft van de wijn erbij en laat reduceren tot een siroop. Voeg beetje bij beetje de warme kippenbouillon toe over laag vuur onder voortdurend roeren. Zorg dat de bouillon helemaal door de rijst is geabsorbeerd voordat er nieuwe bouillon wordt bijgevoegd.

20140327-130309.jpg

6. Snijd ondertussen de asperges in stukjes van 1 cm.

7. Roer het grootste gedeelte van de wijn erbij als de rijst bijna gaar is en voeg dan de basilicum, het citroensap en de rasp, 3/4 van de asperges, 50 gr van de Parrano kaas en de mascarpone er doorheen als de rijst ‘al dente’is – meestal na ongeveer 20 minuten. Niet te lang roeren, het mengsel moet romig zijn.

8. Serveer met de resterende asperges, basilicum blaadjes en extra snippers Parrano kaas.

20140327-130342.jpg
20140327-130320.jpg